Kurkistuksia pinnan alle

Tiivistelmä: Uuden alueen valtaus Lähierä-blogiin. Seuraavasta artikkelista alkaen avautuu kategoria ”Pinnan alla osin”, missä julkaistaan silloin tällöin omanlaisiaan matkakertomuksia mitä erilaisimmista sukellusretkistä. Tarkoituksena on tarjota sukellusta (vielä) harrastamattomille lukijoille kurkistuksia luontoon myös veden alla ja erityisesti koko sukellusharrastuksen kokonaisuuteen.

DSC01563

 

Luonnon kokemisen skaala on mieletön

Tämän blogin käsittelemä luonnossa liikkuminen ja sen tutkailu tapahtuu hyvin monilla erilaisilla näkökulmilla, joiden skaalasta tähän mennessä ilmestyneet tarinat ja artikkelit antavat toivottavasti jo hiukkasen esimakua. Monenlaisten luonnossa liikkumisteni seurauksena minä olen pikkuhiljaa vuosien varrella kerännyt suorastaan listan – pitkän sellaisen – niistä tavattoman monista ja monenlaisista asioista, joiden kanssa aivan lähiluonnossakin kulkija pääsee ihmettelemään ja kokemaan havainnoimisen, uuden löytämisen ja oppimisen riemuja. Lupaan laittaa tämän uskomattoman skaalan joskus kaikkien ihmeteltäväksi ihan omassa artikkelissaan, mutta sen aika ja paikka eivät ole aivan vielä tässä.

Uusi alue pinnan alla

Mutta seuraavasta jutusta alkaen avaan kyllä lukijoiden tutkimusmatkailun piiriin yhden kokonaan uuden alueen. Sellaisen, joka tarjoaa yli kaksi kertaa enemmän pinta-alaa, kuin koko tämän maapallomme minkäänlaiseen retkeilyyn, ulkoiluun tai muuhunkaan lihasvoimin liikkumiseen soveltuvat paikat yhteensä. Kyse on tietenkin noin 70 prosenttia pallomme pinnasta kattavasta vesikehästä  ja etenkin niiden vesien pintojen alla olevasta maailmasta. Luontoahan nimittäin on myös siellä veden alla, aivan valtavasti ja vähintään yhtä huikealla skaalalla kuin maan pinnalla konsanaan.

Sukeltamisesta on kyse

Sukeltaen me ihmiset voimme päästä tuota luontoa katselemaan. Ja koska  minä olen ison osan tähänastisesta elämänkaarestani harrastanut sukeltamista, välillä peräti intohimoisesti ja intensiivisestikin, niin kai maar niistäkin kannattaa ainakin palasia jakaa tällaisessa ulkoilublogissa. Sukellusretket kun ovat aina mitä suurimmassa määrin myös luontokokemuksia. Pinnan alla tietenkin, siellä aivan omissa erilaisissa maailmoissaan. Monikkomuoto tässä siksi, että vedenalaisen luonnon erilaisten tyyppien skaala on tosiaankin täysin verrannollinen siihen huikeaan variaatioon, mitä maan pinnalla esiintyy. Erilaisista joista, järvistä, lähteistä, koskista ja järvistä vaikka Itämeren moniin erilaisiin paikkoihin ja ekosysteemeihin, puhumattakaan isojen merien skaalasta, tropiikista molemmille navoille saakka!

Kokonaisia retkikokemuksia

Mutta sen varsinaisen pinnan alla tapahtuvan katselun lisäksi joka ainoa sukellusretki on myös mitä suurimmassa määrin ”perinteinen” ulkoiluretki. Rannoilla, veneessä, saarilla, jne. Ne ovat oikeastaan aina melkoisen totaalisia ja kokonaisvaltaisia retkeilykokonaisuuksia, jotka vaan sisältävät yhtenä lisä- tai ydinkomponenttina kurkistuksen myös sinne vedenalaiseen maailmaan. Sukellusretkien ajankäytöstä yleensä 10-20% tapahtuu veden alla, kaikki muu on retkeilyä, ulkoilua, roudaamista ja sosiaalista toimintaa täällä ihan normaalin ilmakehän vaikutuspiirissä.

Materiaaliarkisto

Minulla on arkistoissani melko tarkalleen 1000 kappaletta niin kutsuttuja sukelluslokeja. Niin kutsuttuja ne ovat kahdesta syystä. Ensinnäkin siksi, että olen ne jo jostain kaukaa vanhan vuosituhannen puolelta kirjoittanut omaan, itse silloin päättelemääni yksinkertaiseen ASCII-tiedostomuotoon – joka on yhä aivan sataprosenttisen toimiva ja käyttökelpoinen, vaikka kaikki maailman ohjelmat ovat heittäneet tällä välillä jo ainakin neljä häränpyllyä. Kaikki nuo lokit ovat siis sellaisinaan kopioitavissa ja käytettävissä mihin tahansa ohjelmaan ja formaattiin. Toisekseen, lähdin tekemään niitä heti alun perin sillä tavoin, etteivät ole pelkkiä numerolokeja, vaan omanlaisiaan retkikertomuksia, joissa on liki aina neljä osaa.

  1. Itse sukelluksen ”numerotiedot”, sisältäen myös paikan, ajankohdan, sukellusparin, jne.
  2. Tarinan palanen retkestä ja tapahtumista ennen varsinaista sukellusta.
  3. Tarina siitä, mitä tuli nähtyä ja koettua siellä pinnan alla.
  4. Tarinan palanen touhuista ja tapahtumista sukelluksen jälkeen.

Julkaisusuunnitelma

Niitä lähden nyt sitten julkaisemaan Lähierä-blogissa silloin tällöin. Kyseessä on ehdoton World Premiere. Ajatukseni on laittaa blogiin vain joitain valittuja lokeja, jotka antaisivat lukijoille kuvaa siitä, mitä kaikkea hienoa (ehkä myös erikoista ja jännääkin) voikaan olla tarjolla tällä huikealla rintamalla. Minne oikeastaan kenellä tahansa meistä on pääsy, jos vaan sattuu innostumaan asiasta riittävästi. Kunnollisen koulutuksen ja jonkun verran  laitehankintoja harrastus tosin vaatii, muttei mielestäni yhtään sen enempää kumpaakaan, kuin esimerkiksi golf. Kokemusten intensiteetissä, laajuudessa ja maailmankuvan avartumisessa on sitten kyllä valtava ero. Mutta tämä on toki vain kirjoittajan käsitys asioista.

Tässä Lähierä-blogissa siis suunnittelen julkaisevani noita tarinoita silloin ja tällöin, sopivasti valikoiden. En lähde niitä julkaisemaan ”massoittain”, koska muuten ne valtaisivat liikaa alaa kaikilta muilta ultrahienoilta asioilta näillä vaeltamisen, ulkona liikkumisen ja lähilöytöretkeilyn saroilla. Jos joskus päätyisin laajemmin julkaisemaan noita sukelluslokejani, joissa on myös aikamoisia seikkailuja suomalaisen niin kutsutun tekniikkasukelluksen alkuhaparoinneista, teen sen sitten jollain toisella, ehkä Lähierä-blogiin jotenkin sopivasti liitetyllä foorumilla.

Valokuvista

Valokuvia esiintyy ainakin välillä myös vedenalaisten tarinoiden yhteydessä. Ja parhaimmillaan saatan voida ainakin joskus käyttää yhden Suomen tunnetuimman vedenalaiskuvaajan Pekka Tuurin kuvia, koska olemme aika paljon yhdessäkin sukeltaneet menneiden vuosikymmenten aikana.

Mielenkiintoisia lukuhetkiä myös tällä uudella alueella toivottaen,

–Kari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s