Tiivistelmä: Yhden talven järvien ja lampien tutkailut summeerattuna kuvakavalkadiksi.

Tämä kuvakavalkadi laittakoon pakettiin talven 2014 intohimoisen järvienympyröintiharrastukseni, josta olen jokusia tarinoita taakse jääneenä talvikautena blogiin laittanut. Vaikka niihin lenkkeihin jäi vielä useita retkiä, joissa tapahtumia riittäisi kertomuksiinkin saakka, nyt ne saavat painua muistojen laariin, korkeintaan kuvatekstien lauseen tai parin kera. Merkitsen kaikki niitä koskevat artikkelit hakusanalla ”Ympyröinnit” niin ne on mahdollista löytää helposti myöhemmin.
Järvien kuvissa on ympärysmittana se lukema, jonka mukanani ollut GPS-instrumentti kyseiselle ympyröinnille antoi ja siihen kulunut aika on myös peräisin samasta lähteestä. Ympyröintien numerotiedot on ekstraktoitu koko retken GPS-lokista. Jos haluatte joskus, jostain syystä, etsiä mitä tahansa tietoa Suomen järvistä, niin suosittelen seuraavaa lähdettä: Järviwiki.
Kaikkiaan 22 järveä ja lampea ehdin tuon talven aikana käydä ympyröimässä ja siten tutkimassa niiden rannat aivan uudella tavalla ja uudesta näkökulmasta. Neljään kertaan jopa vähän jääkansien allakin räpiköiden. Intohimoiseksi tavoitteekseni asetin käydä katsastamassa Meikon alueen sisällä ja reunoilla olevat kaikkiaan 20 järveä ja lampea ja nehän juuri ehdinkin, ennen kuin kevät ehti liian pitkälle. Niiden lisäksi sain napsittua vielä kaksi Kirkkonummen suurinta järveä, eli Vitträskin ja Humaljärven. Hieno harrastus tulee ilman muuta jatkumaan, heti kun olosuhteet jonain tulevana talvena sitä taas suosivat. Tutkittavaa riittää tälläkin tavoin vielä pelkästään Kirkkonummen 61 järvessä (Järviwikin mukaan), joista on nyt siis syynättynä 36%. Ja mikäpä tutkivaa ihmistä nyt pelkästään omaan kuntaan rajoittaisi.
Monet noista retkistäni olivat kokonaisuuksia, missä ensin ajelin maastopyörällä kyseisen järven rantaan ja sitten sen ympäri myös pyörällä, jos olosuhteet ja kykyni sen vaan sallivat. Syrjäisempien järvien ja lampien tapauksissa jätin pyöräni jonnekin polun varteen, metsän suojiin, jatkaen perille patikoiden ja hoitaen ympyröinninkin sitten tietenkin samalla kulkuneuvolla. Useat retket olivat yhdistelmiä, sisältäen kahden tai kolmenkin vesipläntin ympyröinnit, sekä moninaiset matkat sinne, niiden välillä ja takaisin. Aika monista tuli melkomoisia ulkoilu-, ellei jopa urheilukokonaisuuksia, ainakin meikäläisen kriteereillä ja kunnolla.
Eikun menoksi. Meikon järvestä se kaikki alkoi. Sen ääriviiva on yllä sankarikuvana, loput alla siinä järjestyksessä, kuin heidän itse kunkin rantaviivansa silloin tutkin.





















Sen pituiset ne. Tähän mennessä.
–Kari
Upeeta! Mahtavaa! (Kuten aikoinaan paikallisradio Kity Vittanissa Petelius ja Kalliala 😀
Tästähän on varmaan itse mestariympyröijä Janne Pyykkökin jo kateellinen… mjaa, luultavasti on nämä kaikki jo ympyröinyt.
TykkääTykkää
Eri laji, vaikka jotain samaakin. Muuten ollaan Jannen kanssa sparrailtu sitä ja tätä, viimeksi tänään.
TykkääTykkää
Kiitos nimeni esiin nostosta. En ole esim. Storträskiä (Bakträskiä) kiertänyt. Muuten sanoisin, että itse tykkään katsoa noita suurella kartalla, jolloin palapelin osat kivasti näkyvät. 🙂
TykkääTykkää
Jepulis, monia samalla kartalla tuli silloin myös tutkailtua, mutta tähän katselmukseen otin tuollaisen yksi kerrallaan -näkökulman. Veikko Lavia mukaellen, Jokainen lampinen on laulun arvoinen …..
TykkääTykkää
[…] toteuttaessa kahta suunnitelmaa yhtä aikaa kevättalvella 2014. Ensimmäinen niistä oli järvien ympyröinti jääkansia pitkin, rantaviivoja mahdollisimman tarkkaan seuraten. Ja toinen oli kolmen erilaisen […]
TykkääTykkää