Englannin etelässä 2 – Totnes, Devon

Tiivistelmä: Kirjoitussarjan toinen osa. Reissun ensimmäinen varsinainen päiväretki, tutkimaan Totnesin kaupunkia ja toteuttamaan luontokävely Tikkajoen varrella, reitti omin toimin etsien .

dsc02143
Etelä-Devonin hurjan kauniita maalaismaisemia kuvattuna yhden polun varrelta.

 

Totnes

Totnesin kaupungin olimme joistain syistä valinneet ensimmäisen päiväretkemme kohteeksi. Syitä en enää muista, mutta joka tapauksessa myös se sijaitsee koko lomamatkamme kohteeksi valitsemallamme Etelä-Devonin alueella, jota kutsutaan termillä ”Area of Outstanding Natural Beauty”. Minille löytyi parkkipaikka jostain aivan keskustan alueelta ja aloittelimme retkipäiväämme katselemalla pikkukaupungin elämää kauppakaduilla ja torilla. Ei ollut mitään hurjaa hulinaa, muttei aivan kuolluttakaan, vaan juuri sellaista pikkukaupungin rauhallista menoa.

dsc02049
Kaupungin rauhallisella torilla.

Keskusta oli mäen päällä ja rakennuskanta näytti keskimäärin aika vanhalta. Eikä ihmekään, sillä internetistä ja matkaoppaista katseltuna sen tunnettu historia alkaa ainakin vuodesta 907. Keskustan ydintä hallitsi ison kumpareen päällä sijaitseva vanha linnoitus, jota päätimme mennä tutkimaan vasta kävelyretkeltä palattuamme.

Kaupungin merkillisen kuuloisen nimen myytteihin perustuvan tarinan saa jokainen halutessaan lukea itse, vaikkapa Wikipedian artikkelista, johon on alussa linkki.

alue-kartalla-gb-open-streep-map
Retken alue yhden tyyppisellä Open Street Map -kartalla, kännykän ruudulla.

River Dart

Alkututustumisen jälkeen marssimme alemmas joen rantaan, mistä olimme päättäneet lähteä navigoimaan jotain reittiä pitkin Dart-joen rantoja ja sitten jotain toista kautta takaisin. Hyvä ja tarkka suunnitelma, vai kuinka? Mutta oli meillä toki mukanamme useat hyvät maastokartat kännyköissämme, mukaan lukien valtakunnan parhaat Ordnance Surveyn topografikartat, missä polutkin ovat erittäin hyvin merkittynä.

retken-reitti-google-earth-satelliittikartalla-116km-ja-5t-2min
Retken reitti GPS:n tallentamana Google Earth -sat.kartalla. Pituus 11,6km ja kesto 5t 2min.

 

Keskustan sillankorvasta löytyi hyvä joen rantaa seuraava polku, jota lähdimme talsimaan ylävirran suuntaan, eli pohjoiseen päin.

dsc02064
River Dart kuvattuna Totnesin kaupungin sillalta alajuoksulle päin.

Se oli aivan kevyen liikenteen väylän tasoinen reitti, kulkien joen rantaa ensin kaupungin ja sitten teollisuusalueiden reunoilla. Reilun kilometrin päästä tuo reitti loppui ja päädyimme kävelemään harvaan asutun ja vehreän ”esikaupunkialueen” kaduille ja teille, koska joen ranta oli niillä main varattua. Suunnistus karttojen kanssa tuotti kuitenkin nopeasti tulosta ja löysimme oikein virallisen polun (Public Footpath) alun.

 

dsc02073
Totnesin ”esikaupungissa”. Porukka juuri siirtymässä joen rannan ulkoilureitille.

Seuraavat puolisentoista kilometrä saimme sitten vaeltaa upeita joen rantoja läpi vehreiden metsien ja avointen, tammipuiden täplittämien niittyjen. Siitä nauttivat niin kaksi- kuin nelijalkaisetkin kulkijat, jotka saivat temmeltää vapaina. Siellä vietimme myös pienen pikniktauon suuren tammen alla.

dsc02077
Ihastuttava piknikpaikka suurten tammipuiden alla.

 

Halki asuinalueiden ja maaseudun polkujen

Joen vartta olisi päässyt seurailemaan vielä eteenpäinkin, mutta koska viralisen polun viitat veivät jo sieltä pois, me seurasimme niitä, nousten jokilaaksosta ylös ja päätyen erilaisten vanhempien ja sitten uudempien koulutuslaitosten pihoihin ja niiden kautta Dartingtonin kylän tai asuinalueen maanteille. Mistä taas hyviä karttoja hyvin lukemalla löysimme juuri oikeaan suuntaan peltojen ja metsiköiden läpi vievän polun.

dsc02146
Polulla halki tyypillisen, englantilaisen metsän, jota me suomalaiset lehdoksi kutsumme.

 

dsc02133
Ja sitten taas polut vievät välillä avoimille niityille tai peltojen reunoille.

Joka johti meidät taas vielä suuremmalle asutus- tai esikaupunkialueelle. Ja sen läpi talsiessamme eteemme aukeni ihana näky. Suuri olkikattoinen majatalo ja ravintola!

Upea taverna!

Juuri jotain sellaista kun olimme jo kaivanneetkin, niin eipä tarvinnut ruveta järjestämään äänestyksiä siitä, mitä seuraavaksi tehtäisiin. Siellä olisi sisälläkin ollut oikein viihtyisän – ja hämärän – näköistä, mutta me ulkoilmaihmiset sekä –eläimet halusimme kuitenkin jäädä nauttimaan lounaistamme mukavaan ulkopöytään. Missä saattoi myös koko ajan ihastella tuon rakennuksen kauneutta, jonka seinässä luki ”Licensed Since 1320 AD”.

dsc02119
Mahdottoman kaunis talo!

Vajaan tunnin mittaisen, oikein virkistävän lounastauon jälkeen lähdimme taas jatkamaan matkaamme suuntaan, mistä oletimme löytyvän meille sopivia reittejä Totnesin suuntaan. Tajuten muutaman sadan metrin päässä, että se suunta tuottaisi meille kyllä turhan monien kilometrien kiertolenkin, joten takaisin vaan ja tarkemmin karttaa tutkien uusi suuntima. Jonka jälkeen nopeasti löysimmekin sarjan polkuja, jotka veivät meitä upeasti läpi metsiköiden ja peltojen juuri oikeaan suuntaan.

dsc02125
Voisiko lounastauolle löytää hienompaa paikkaa?

Loppuhuipennuksena keskiaikainen linnoitus

Sitten oli vielä jäljellä kärryteitä pelloilla ja kilsa tai pari katujen varsia halki kaupunkialueiden, ennen kuin olimme takaisin keskustassa. Kahvilassa tapahtuneen palautumisen jälkeen menimme sitten katsomaan sitä vanhaa linnoitusta, joka on pääsymaksullinen ulkoilmamuseo.

dsc02044
Totnes Castlen torni näyttää pieneltä alhaalta, mutta jyhkeältä sieltä ylhäältä.

Eikä yhtään hassumpi sellainen olekaan! Normannivalloittajien aikanaan rakentamana se hallitsi joenrannan merkittäväksi muuttuneen kaupungin kauppaa, verotusta ynnä muuta tärkeää. Ja oli tietysti oivallinen puolustuspaikka, korkean kukkulansa päällä.

 

dsc02164
Näkymä yli kaupungin ja River Dartin alajuoksulle.

Aivan huikean hienot näkymät sieltä aukeavat nykyäänkin yli kaupungin, kauas jokilaaksoon ja itse asiassa aivan kaikkiin ilmansuuntiin! Niitä tuli siellä päivän päätteeksi ahmittua pitkä tovi niin kameroiden kuin omien aivojenkin kanssa.

 

dsc02176
Vehreitä maisemia muurilta toiseen suuntaan.

Sen pituinen se hieno päivä, koska kotimatkat sun muut sellaiset eivät nyt näihin tarinoihin kuulu. Jokainen retki vaan vahvistaa sitä tietoa, että oivallisesti pääsee tässä maa- ja valtakunnassa liikkumaan ulkona myös ihan omia reittejään. Erityisesti hyödyntäen erilaisia polkuja, joita aivan virallisesti merkittyinäkin näkyy Englannissa olevan todella runsaasti, yhtälailla maaseudulla kuin kaupungeissakin.

Omillaan etsittyjen ja seikkailtujen reittien kautta törmää joka kerta itselleen uusiin ja yllättäviinkin paikkoihin sekä tilanteisiin. Kunnon löytöretkeilyä, aivan niin kuin kotopuolessakin!

–Kari

 

Tämän kirjoitussarjan tyylin mukaisesti vielä joku ekstrakuva loppuun:

 

dsc02071
Erikoinen vanha talo Totnesin esikaupunkialueella.
dsc02082
Eväiden nautiskelua River Dartin varrella.
dsc02086
Vanhat tammet tarjoavat hauskoja paikkoja myös reippaille hauvoille.
dsc02110
Erilaisia kivoja juomatauon paikkoja piisaa reiteillä.
dsc02140
Sekä niitä hienoja englantilaisia maaseutumaisemia.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s