Tiivistelmä: Suunnitelma ensimmäiselle varsinaiselle testivaellukselle sellaisilla nykyajan kulkurin periaatteilla ja käytännöillä, jotka ovat blogin pitäjän kiinnostuksen kohteiksi kehittyneet.

Aivan yksin tallailemista kun suunnittelin, halusin kertoa lähimmilleni suunnitelmastani. Kasailin siis sähköpostiviestiin suurimman osan siitä plänistä, joka oli päähäni ja muualle rakentunut yhden noin viikon mittaisen testivaelluksen tekemisestä syksyn 2016 aikana. Tässäpä se.
Karin syksyinen testivaellus
|
|
|||
|
Moi,
Huomenna vissiin pääsen lähtemään yhdelle sellaiselle vähän omanilaatuiselle vaellukselle. Laitanpa nyt teille lähipiiriläisilleni siitä pikkuisen tietoa. Ritu ja Jarno jo aika paljon tietävätkin, mutta tässä tulee kuitenkin hiukan tarkempaa tietoa juuri tämän pikkurykäisyn reitistä, sillä tarkkuudella kuin se nyt on mahdollista.
Kohti unelmaa
Tämä on siis yksi palanen siinä, että koetan opetella ja valmistautua vaeltamisen, ulkoilemisen ja kaiken sellaisen rintamilla itselleni muodostuneeseen unelmaan, joka olisi sitten oikein pitkä patikointi. Tasolla joku tuhat kilometriä ja puoli vuotta, tai jotain sinnepäin. Tarkempaan en nyt viitsi lähteä sitä vielä avaamaan. Moinen on rakentunut päähäni monista tekijöistä, joista voi mainita nyt ainakin noin parin vuoden takaisen pyhiinvaelluksen tuolla Portugalissa ja Espanjassa. Ja sitä varten suorittamani vuoden mittaisen opettelun & harjoittelun itselleni uudenlaisiin vaelluskuvioihin.
Tässä kohtaa on nyt toivottavasti kyse noin viikon mittaisesta retkestä Suomen syksyssä, missä minä haluan katsella ja testailla aika moniaita asioita. Alla tämänhetkinen listani niistä, kopsattuna suoraan kännykkäni Google Keep -sovelluksesta. Oikeasti sitä opeteltavaa on tietenkin vielä paljon, paljon enemmin ja myös sellaisissa asioissa, joita en välttämättä vielä edes tiedä.
Opeteltavaa yksin pyhiinvaeltamisessa, myöhäissyksyllä
[ ] Yön pituus ja ylösnousun aika?
[ ] Mukava aamutoimien aika (2t)?
[ ] Millainen on 20km päivämatka, toinen toisensa perään?
[ ] Matkanteon ja erilaisten taukojen rytmitys?
[ ] Syömisen, juomisen ja muun napostelun sopiva rytmi?
[ ] Sopivien leiripaikkojen löytäminen?
[ ] Leiriin viimeistään klo 17?
[ ] Mukana 2-3pv eväät.?
[ ] Muonatarpeiden ostaminen 1-3 pv välein?
[ ] Kauppojen löytämiseen kuluva vaiva, matka ja aika?
[ ] Veden kantaminen vs. hankkiminen vs. oman suodattimen käyttö?
[ ] Jalkojen ja kenkien toimiminen? Meindl Stowe GTX + lisäpohjalliset kovan alustan vaimentamiseen.
[ ] Sopiva vaatetus lokakuun keleissä? Marssissa ja leirissä.
[ ] Leirijalkineet?
[ ] Lepopäivien tiheys (7, 6, 5 pv)?
[ ] Lepopäivän (huokeiden) majoituspaikkojen löytäminen?
[ ] Reitin suunnittelu 3-4 pv eteenpäin karkeasti (GT-kartta) ja 1 pv tarkasti (puhelin)?
[ ] Susilaumojen elinalueet?
[ ] Älypuhelimen akun riittävyys erilaisella käytöllä (GPS Log, Kartanluku, Viestintä)?
[ ] Sähkön riittävyys lisäakuista?
[ ] Lataus vain lepopäivinä?
[ ] Muistiinpanojen tekeminen matkalla?
[ ] Märkien varusteiden kuivaaminen matkalla?
Tosi testi edessä joskus – toivottavasti
Yksi tärkeimmistä on toki harjoittelu pitkiin ja jatkuvasti toistuviin patikkapäiviin, jota en vielä tällä retkellä paljoa pääse tekemään. Mutta alkutuntumia hakemaan sentään siihenkin. Lisänä niihin aika moniin, joita olen jo päässyt tekemäänkin. Sellainen ”todellinen koe” on sitten joskus 20-30 päivän, sekä 400-600 kilsan mittainen. Hyvin monien tosi pitkiä taipaleita taittaneiden ja niistä kirjoittaneiden mukaan kaiken ratkaisee se, että elimistö ja tietenkin erityisesti jalkaimisto sopeutuu siihen jatkumoon. Koska niissä kuvioissa ei voi toimia kuten oikeastaan missä tahansa muussa urheilussa, ulkoilussa, retkeilyssä, jne. Että rasitetaan paljon ja ehkä vähän liikaakin ja sitten toivutaan retken jälkeen. Täytyy löytää ne matkanteon tavat, varusteet, rytmit ja päivämatkat, joilla mikään paikka ei rasitu liikaa. Koska jos niin käy, sellaiset sitten vaan etenevät ja kaikki tietävät mihin suuntaan.
Tämän retken suunnitelma
Lähden liikkeelle yhdestä Suomen eteläkärjestä, kuten sitten joskus pidemmillekin tallauksille ehkä joskus. Porkkalanniemen äärimmäisestä kärjestä, Pampskatanin niemen eteläkärjestä. Missä on muuten aivan sairaan hieno leiripaikka! Puolentoista kilsan päähän siitä koetan liftata kyydin huomenna illansuussa. Jollen sitten vielä muuta pläniä niin, että lähden kävelemään jo huomenaamuna ja jätän tuon nollaleirin väliin, aikataulupaineiden vuoksi.

Seuraavissa kuvissa on sitten suunnitelmani seuraavien kolmen leiripaikan sijainneista, perustuen siihen perussuunnitelmaan, että pyrin kävelemään noin 20 kilsaa joka päivä. Yhtään lukkoon lyötyjä nuo eivät toki ole, vaan säädän kaikkea sen mukaan miten asiat etenevät ja leiripaikkoja kyllä täältä Etelä-Suomesta löydän!
Reitit
Tuumailemiani kävelyreittejä en lähde tähän edes yrittämään avata. Porkkalasta ne kulkevat toki ensin vaan ihan tuttuakin tutumman tien vieriä, mutta sitten Kirkkonummelta eteenpäin pääsen etenemään erittäin suureksi osaksi metsäteitä, polkuja ja aivan pieniä sekä rauhallisia sorateitä myöten. Siuntion kirkolta ja Suitian linnan kulmilta hiipsin eteenpäin itselleni uusia ja kiehtovia reittejä, ensin pitkin tuon ikiaikaisen viljelylaakson tilojen pellonreunoja sekä traktoriteitä. Sitten Lempansista sellaista tosi pitkää metsätielenkkiä, jota olen pitkään kartoista kummastellut.
Vain kolmen päivän päähän olen reitit noin tarkkaan suunnitellut. Siitä eteenpäin minulla on ainoastaan ajatuksia, että etsin saman kaltaisin periaattein Lohjanjärven länsipuolelta kiertävän reitin, käyttäen mahdollisuuksien mukaan sivuteitä ja polkuja. Tarkkaa ja työlästä reitin tuumailua ei kannata kovin pitkälle eteenpäin tehdä, sillä melkoisen suurella todennäköisyydellä sitä tekee jotain aivan muunlaisia päätöksiä sitten matkalla.
Lohjalta siis matkani parhammillaan etenee ties minkälaisia reittejä tuttuun Sammattiin, joko kahdessa tai kolmessa päivässä, reittivalinnoista riippuen. Perusajatukseni on sitten viettää sellainen vaelluksen lepopäivä mökillä. Se olisi sitten joko maanantai taikka tiistai.
Keskiviikkoiltana minulla on kalenterissani Esko Valtaojan luento, enkä ole vielä jaksanut päättää päätänkö vaellukseni siis mökille ja tulen jonkinlaisella maitojunalla takaisin kotiin keskiviikon aikana, vaiko jatkan vielä vaellustani kaksi taikka kolme päivää. Sen kalenterini muuten vielä sallisi. Jää päätettäväksi matkan aikana – niinkuin sadat muutkin pienet asiat.



Yhteydenpito
Minulla on koko ajan mukanani ja suorastaan käsillä rinkan olkataskussa älypuhelimeni, joka on nimittäin sekä reitintallentimeni (GPS), että tärkein karttainstrumenttini. Pidän sitä päällä ainakin päivät ja illat, mutta hiljaisella, koska iankaikkinen piipitys ei ole mukavaa tuollaisilla taipaleilla, joiden yksi merkittäviä asioita on kulkea yksin oman itsensä kanssa.
Niin kuin kaikilla pienemmilläkin retkillä yksikseni, minulla on pienessä ”Survival Packissani” mukana vielä toinenkin pikkuinen Android-puhelin. Se on täyteen ladattuna ja eri operaattorin SIM-kortilla, sekä jopa kartoilla yms. varustettuna repussani, ja vielä vedenkestävään pussiin pakattuna. Joten minä saan kyllä aina yhteyttä ja gepsit ja kartat, vaikka mikä olisi. Tuo puhelin (numerolla 0400-555xxx) ei tosin ole päällä kulkiessani, joten siihen ei saa yhteyttä otettua.
Sähköä kannan rinkassani 20 + 12 Ampeeritunnin paketit, joten pääinstrumentillani on aina juissia tarjolla. Ekojen päivien aikana testailen, miten yksi puhelimen akullinen riittää. Ensin aivan mitään säästelemättä, sitten virransäästötoiminnoilla, sitten tietoliikenteen pois ottaen (päivän aikana), jne.
Vielä saatan pitää päällä Googlen pilveen tallentavaa paikannuspalveluakin, jos nyt ehdin siitä tarpeeksi vielä tänä iltana oppia Jarnon mahdollisella avustuksella. Ja tarjoaako se kenties mahdollisuuden muidenkin nähdä missä milloinkin menen? Ja haluanko minä sellaista sitten lopulta? .
Parhain terveisin ja innostusta täynnä!
–Kari
varoo haapoja, ilkeimmillään tähän aikaan vuodesta puiden nyt muutenkin hämärissä liikuskellessa.
(viluissaan, hytisevät, tiputtelevat oksiaan puhdas kiusanteko mielessä!)
hyvää matkaa!
e. 🙂
p.s. ollessamme (onneksemme) varmaan kaikki hieman harhaan ajattelevia, aina joskus tulee sellainen ’ahaa’, vaikka sitten pieleenkin.
no, itaalian kielellä haapa on ’tremolo’ tai lähellä kuitenkin.
tietävät.
mot.
TykkääTykkää
Huikeaa! Heitti ajatukseni aivan jonnekin sormuksen vaeltajien maailmaan, muttei kuitenkaan. Vaan suomalaiseen syysluontoon, missä ei yhtään sen vähempää syvyyttä ole. Jos vaan joskus päästää ajatuksensa niille teille, yksin siellä luonnon keskellä ollen, pimeällä.
TykkääTykkää
Huomenta Kari – pitkästä aikaa…
Taisin sinulle kerran mainitakin, että itse tein kaksi pyhiinvaellusta, toisen Espanjan halki ja toisen Portugalin halki – toinen siis idästä länteen ja toinen etelästä pohjoiseen.
Niin kuin sinäkin, samoja asioita pohdin minäkin, yhtä antaumuksella. Olet paljon kokeneempi kulkija kuin minä, mutta ainahan sitä voi joitakin kokemuksia vaihtaakin. Tässä muutama kommentti hienoon listaasi:
Opeteltavaa yksin pyhiinvaeltamisessa, myöhäissyksyllä
[ ] Yön pituus ja ylösnousun aika?
* nukkumaan menin klo 22.00 ja ylös nousin klo 05.00, liikkeelle klo 05.30 (pakkaus pimeässä, joten kamat selkeästi nippuun ennen nukkumaan menoa) [ ] Mukava aamutoimien aika (2t)?
* aamutoimet 0,5 t. Wc+hammaspesu, naaman huuhtelu, ei aamiaista, kulaus vettä+vesipullon täyttö [ ] Millainen on 20km päivämatka, toinen toisensa perään?
* oma päivämatkani oli ka. 32 km (1500 km), huomattavaa oli korkeuserojen merkitys, kovat nousut ja laskut eli 500 m – versus 1500 m… Sauvoista oli kyllä iso apu, niin ja muuten niiden tehokas käyttö. Alamäissä sauvat saattavat hiertää kämmenpojan rakoille… Hyvä viritys näin jälkeenpäin ajatellen olisi riittävä levennys sauvan kahvaan, jolloin paino rasittaisi vähemmän kämmenpohjaa. [ ] Matkanteon ja erilaisten taukojen rytmitys?
* itse kuljin 3 tunnin jaksoissa, jonka mukaan suunnittelin myös taukopaikat [ ] Syömisen, juomisen ja muun napostelun sopiva rytmi?
* en oikeastaan syönyt juuri mitään, aamulla eka tauko (siis n. klo 09.00) maitokahvi + appelsiinimehu. Toka tauko siis klo 13.00 kokis ja kolmas tauko pieni kalja koska päivän työ häämötti… [ ] Sopivien leiripaikkojen löytäminen?
* suunniteltava ennakkoon ja myös varapaikka, sillä paikat voivat olla tiukassa… [ ] Leiriin viimeistään klo 17?
* aikainen lähtö mahdollistaa uuden majapaikan löytämisen ennen muita eli huoltoon pitäisi päästä n. klo 15.00! Suihkussa (jos sellainen on) on vielä lämmintä vettä ja wc:t käytettävissä. Paidan, sukat ja kalsarit ehtii juuri pestä ennen kuin paikat täyttyvät [ ] Mukana 2-3pv eväät.?
* minulla oli varoilla sardiinpurkki, vähän juustoa ja serranoa sekä sämpylä [ ] Muonatarpeiden ostaminen 1-3 pv välein?
* ei kauheaa tarvetta [ ] Kauppojen löytämiseen kuluva vaiva, matka ja aika?
* totta, pitää vähän katsoa karttaa [ ] Veden kantaminen vs. hankkiminen vs. oman suodattimen käyttö?
* pullo, armeijan kenttäpullo riitti varalle. Matkalla valitettavasti aika paljon karjan urean saastuttamaa vettä, joten varavedelle saattaa tosiaan olla tarvetta. Yleensä kaivot, joista ei voinut ottaa vettä oli merkitty aika hyvin [ ] Jalkojen ja kenkien toimiminen? Meindl Stowe GTX + lisäpohjalliset kovan alustan vaimentamiseen.
* minullakin oli Meindl. Hyvin toimii. Ei rakkoja tai muitakaan hiertymiä. Muista käänteinen nauhojen kiristäminen kun vuoristo-osuudet alkavat. Portugalissa vihoviimeiset kovat graniittiset tiet, ensin tuntuu helpolta, mutta sitten kyllä kova pinta alkaa järsiä, mistä onkin ollut seurauksena polun syntyminen graniittisen tien viereen… Varo luupiikin syntymistä [ ] Sopiva vaatetus lokakuun keleissä? Marssissa ja leirissä.
* vettä tulee niin pirusti, saadeviitasta ei minusta ollut mitään hyötyä, tuuli vei mennessään. Tie saattaa lainehtia puoleen sääreen, joten tämä kannattaa ottaa huomioon. Jos sadekausi sattuu kohdalle, on syytä varautua myös mutavyöryihin, ne tulee aika äkkiä kohdalle ja me kun emme ole niihin tottuneet, niin kannatta ottaa huomioon kulkureitin suunnittelussa. Minulla ei ollut kuin yksi vaatekerta siis shortsit, pitkät housut, kaksi paitaa ja takki + fleece (villapaita olisi parempi) [ ] Leirijalkineet?
* minulla oli vain sandaalit [ ] Lepopäivien tiheys (7, 6, 5 pv)?
* yksin kun kuljin niin ei kiinnostanut [ ] Lepopäivän (huokeiden) majoituspaikkojen löytäminen?
* vähän on kilpailutettava, mutta kysyntä on aika kova, joten välillä on otettava mitä saa [ ] Reitin suunnittelu 3-4 pv eteenpäin karkeasti (GT-kartta) ja 1 pv tarkasti (puhelin)?
* aika mahdotonta. Meillä on liberaali karttapolitiikka, mitä Keski-Euroopassa ei ole (Nato?). On tosiaan tärkeää jos jostakin saat GT kartan. Putoaminen ”pyhiinvaellusreitiltä” voi olla työn ja tuskan takana löytää takaisin. Reitit on yleensä merkitty varsin hyvin, mutta väsyneenä saattaa Y-risteyksessä kääntyä vahingossa väärään suuntaan ja jatkaa matkaa muutaman kilometrin ennenkuin harha-askel tulee huomatuksi ja oikopolkua on vaikea löytää, joten nöyrästi on palattava takaisin ja tämäkös v….aa
[ ] Susilaumojen elinalueet?
* oli, mutta en törmännyt, kapakoissa kyllä puhuttiin [ ] Älypuhelimen akun riittävyys erilaisella käytöllä (GPS Log, Kartanluku, Viestintä)?
* lataus yön aikana. Muuta tarvetta ei minulla juuri ollut [ ] Sähkön riittävyys lisäakuista?
* tarpeeton ellei kuulu rutiiniin, niin kuin ilmeisesti sinulla jos meinaat dokumentoida reissun tarkasti [ ] Lataus vain lepopäivinä?
* jos ei lepopäiviä niin ei juuri tarvetta, yönaikainen lataus riitti [ ] Muistiinpanojen tekeminen matkalla?
* en juuri tehnyt. Aluksi kyllä ajattelin, mutta sinne jäivät… [ ] Märkien varusteiden kuivaaminen matkalla?
* no minulla oli tapana laittaa hakaneuloilla sukat ja kalsarit kuivamaan repun ulkopuolelle, koska ne eivät yön aikan kuitenkaan ehdi kuivua. Kämpissä kosteusprosentti on aika korkea, joten kamat kuivaa joko makuupussissa tai repan päällä.
Että tämmöiset terveiset…
T. PP
*************************** Paavo Paloheimo Varatuomari Attorney-at-Law paavo.paloheimo@eucon.pp.fi +358 500 441 662 http://www.fin-eucon.fi Leonkatu 17 C 51, FIN 00540 Helsinki
TykkääTykkää
Huikean hienoja kokemuksia ja kommentteja Paavo!!
Tuttujakin kohtalainen osa noista myös minulle, yhdeltä ainoalta omalta perinteiseltä pyhiinvaellukseltani. Sellaisessa vaeltamisessa, mihin olen nyt pikkuhiljaa nokkaani työntämässä on tietenkin paljon samoja elementtejä kuin pyhiinvaelluksessa, mutta myös hyvin paljon eroja. Lähtien vaikka siitä, että majoittuminen tapahtuu pohjoisessa luonnossa, jolloin selässä kulkevat mm. kaikki majoitteet ja ruuanlaittovälineet. Samoin vaatetus vaatii enemmän, ainakin pohjolan varhaisessa keväässä sekä myöhäisessä syksyssä.
Nyt kun minulla on ihka ensimmäinen tuollaisen vaelluksen miniharjoitus takana, opin niitä eroja olevan vieläkin enemmin. Tuon ensimmäisen ”kulkurimarssini” huimasta kokemustulvasta kerron vielä pitkät tarinat täällä blogissani, kunhan ehdin.
–Kari
TykkääTykkää