Meikon vuorijonot

Pieni vaelluskurssi Kirkkonummen kansalaisopistossa

Tiivistelmä: Ennakkotietoa vallan uudenlaisesta kurssista kolmen opastetun retken kera Kirkkonummen kansalaisopistossa syksyllä 2017.

20170522_193905 

Maailman ensi-ilta

Tämä on taas aivan erilainen tarina, kuin mikään muu aikaisempi tässä blogissa. Ja mikäs sen mukavampaa, koska uusien näkökulmien ja lähestymistapojen löytäminen luontoon liittyviin asioihin on peräti yksi meikäläisen suuremman luokan missioista. Ja sitä myöten myös Lähierä-blogin ydinajatuksia.

Nyt on kyseessä otsikon niminen pieni vaelluskurssi Kirkkonummen kansalaisopistossa syksyllä 2017. Luultavimmin peräti maailman ensi-ilta tämänlaiselle kokonaisuudelle.

Ajatuksia

Juuri tämänlainen ajatus ei suinkaan vaan yksinkertaisesti välähtänyt minun päässäni jonkun salamavalon  lailla, vaan kehittyi muotoonsa omalla tavallaan ja vuorovaikutuksessa muiden ”ulkoiluasioihin vihkiytyneiden tahojen” kanssa. Lähtien liikkeelle siitä, että minulta on silloin ja tällöin, eri suunnilta kysytty, voisinko vetää jotain retkiä upeilla Meikon alueilla, jotka vuosikymmenten myötä ovat kovin tutuiksi muodostuneet. Jokusia retkiä niillä suunnilla olen viime vuosien aikana sitten vetänytkin, erityisesti oppaan taitoja harjoitellakseni ja opetellakseni. Samalla tietysti miettien erilaisia mahdollisia näkökulmia tai aihekokonaisuuksia sellaisille retkille. Yhdeksi – tai oikeasti moneksikin – sellaiseksi oli sitten päänupissani muotoutunut noiden seutujen katseleminen kallioalueiden kautta ja näkövinkkelistä. Tämmöiseen keksintöön päätyminen taisi ollakin suorastaan todennäköistä, koska Meikon alueilla on useita fantastisen upeita kalliokonaisuuksia ja lisäksi meikäläinen sattuu vielä olemaan kaikenlaisiin vuoriin sekä kallioihin peräti hurahtanut tyyppi. Jo aivan pikkuskidistä lähtien.

Näkökulmaksi kalliot

Niin oli rakentunut päähäni pikkuhiljaa suunnitelmia retkireiteistä nimenomaan Meikon suurimmilla kallioalueilla. Ja kun sitten keväällä 2017 päädyin keskusteluihin Kirkkonummen kansalaisopiston kanssa siitä, voisinko mahdollisesti vetää jonkun tai joitakin niin kutsuttuja ”Kirkkonummi tutuksi” –retkiä seuraavalla syyskaudella, heitin sinne pitkän listan alueista ja aihepiireistä, joiden tiimoilla sellaisia voisin omasta mielestäni tehdä. Ja jostain syystä näitä kokonaisuuksia organisoivat ihmiset päätyivät ehdottamaan kokonaisuutta, jonka raflaavaksi otsikoksi olin laittanut ”Meikon vuorijonot”. Hyvin tahallisesti ja tietoisesti kylläkin, sillä niin muhkeita kallioalueita siellä todellakin sijaitsee!

Kokonaisuus kasautuu

Ja kun lähettämässäni aihepiirien listassa oli myös useita retkeilyn ”tietotaito-alueita”, syntyi kokonaisuutta sähköpostin kautta sparratessa ajatus siitä, että rakennettaisiinkin näistä samalla myös kokonainen kurssi, joka voisi toimia helppona ja miellyttävänä reittinä löytää luonnossa liikkumisen tapoja ja taitoja melkein kenelle tahansa. Siis hyvin pitkälle juuri sitä samaa asiaa, joka on yksi jo pitkään menestyksekkäästi pyörineen Kirkkonummi tutuksi –ohjelman päätavoitteista.

Kurssin pääasiat

  • Perustietoa varusteista ja kartoista.
  • Kolme kohtalaisen helppoa päiväretkeä.
  • Leppoisalla aikataululla ja vauhdilla.
  • Kohteita ja maamerkkejä.
  • Koko ympäristön hahmottaminen.
  • Kartan ja näkymien kautta.

Luento

Kurssikokonaisuuteen sisältyy yksi luento-osuus, ennen ensimmäistä retkeä. Sen pääsisältönä on antaa hiukan perustietoa lähiluontoretkeilyn sopivista varusteista. Sellaisen kokemuksen näkökulmalla, että mitään ihmeellistä ei todellakaan tarvita! Pelkästään hippu sitä kuuluisaa maalaisjärkeä, joka meillä jokaisella on ihan varmasti vielä tallella. Toinen asiakokonaisuus on sitten tulevien retkien alueisiin tutustuminen. Karttaa katsomalla ja lukemalla, kuinka ollakaan. Aloittaen tästä karttoihin tutustumisen, jota sitten jatketaan jokaisella retkellä siellä maastossa.

Retket

Kolmelle eri kallioalueelle on suunniteltu sellaiset kävelyretket, jotka mahdollisimman moni pystyy mukavasti kulkemaan, vaikka kovasti luonnon sylissä, sekä polkujen ulkopuolellakin mennään. Retkien pituudet vaihtelevat noin skaalassa 5-8 kilometriä ja kun niihin käytetään noin 5 tunnin aika, voidaan kaikki eteneminen suorittaa hyvin leppoisalla vauhdilla ja paljon miellyttäviä taukoja luonnon helmassa pitäen. Kaikkiin retkiin sisältyy hyvin erilaisia hienoja paikkoja, maisemia ja muita luonnon kohteita, joita kulkijat pääsevät ihastelemaan. Niiden myötä tulee myös tietoa alueen erityispiirteistä, historiasta ja monesta muusta sellaisesta. Ja vaikka näillä retkillä kaikkea katsellaan ”kallioperspektiivillä”, niistä pääsee samalla oppaan pienellä avustuksella mainiosti muodostamaan mieleensä kuvaa myös ympäröivistä alueista. Peräti niin, että juuri noiden kolmen retken kautta koko Meikon alueen ”kaakkoiskvarttaali” voi alkaa asettua aivoihin kokonaisuutena, erinäisten helppojen maamerkkien kautta.

Kartat

Kartan katselemiseen ja lukemiseen tämä minikurssi pyrkii myös antamaan helppoja eväitä ja erityisesti tuomaan esille sitä, miten valtavan hienosta resurssista on oikein kyse! Sellaisesta, joka tarjoaa aivan tavattomasti mielenkiintoista tietoa ympärillä olevista maastoista ja paikoista kenelle tahansa. Puhdasta näkemisen ja tietämisen riemua! Ja kaiken sen hauskuuden ohella sitten vielä taidot löytää tiensä sinne minne milloinkin haluaa. Myös kotiin :-).

Kenelle?

Kurssi on tarkoitettu melkein kenelle tahansa, joka haluaa liikkua lähiluonnossa, polkujen ulkopuolellakin  joskus. Sen verran peruskuntoa kuitenkin tarvitaan, että jaksaa jonkun 5-8 kilometriä leppoisalla vauhdilla kävellä.

Kokeneemmatkin retkeläiset ovat silti myös tervetulleita. Ja ainakin minä näen heidän osallistumisessaan monia hyödyllisiä aspekteja. Erilaisten ihmisten mukana olo tuo leveyttä ja syvyyttä kaikkeen retkillä tapahtuvaan kommunikaatioon. Keskustelua on monella akselilla, kuullaan enemmin tietoja ja kokemuksia ties mistä asioista. Paikoista, varusteista, taidoista. Ja samalla likimain varmasti jopa Meikoa hyvinkin tuntevat pääsevät kyllä oppimaan vielä lisää.

Kurssille vaan!

Tämä artikkeli kertoi Meikon vuorijonot –kurssin ajatukset, taustat ja filosofian. Niiden myötä oikeastaan sisällönkin. Hiukan vielä tarkemmin speksein ne ovat julki Kirkkonummen kansalaisopiston 2017-2018 kurssiohjelmassa, joka ilmestyi nettiin juuri nyt heinäkuun alussa. Näiden kurssien kuvaukset löytyvät sivuilta 11 ja 12. Paperiversiona kurssiohjelma tulee saatavaksi vähän myöhemmin.

Kansalaisopistojen kursseille ilmoittautumiset alkavat sitten elokuun 21. ja 22. päivinä. Tämän kurssin kanssa kehotan toimimaan nopeasti, sillä ainakin jotkut ennusmerkit kertovat runsaasta kiinnostuksesta tällaista hiukan uudenlaista kokonaisuutta kohtaan. Jos ajattelet tälle tai jollekin muulle kurssille osallistua, laita ihmeessä muistutus asiasta kalenteriisi tai jonnekin elokuun 21. aamulle! Sillä kansalaisopiston ilmoittautuminen on aina aikamoinen ”kuka-on-nopein-ryysis” ainakin suosituimpien kurssien kohdalla.

–Kari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s