Jalankulun perusta 0(3)

Kokemuksia retkeilyjalkineista – Intro

Tiivistelmä: Suorastaan murhaava paketti kokemusta ja tietoa luonnossa ja ulkona liikkujan jalkineista. Keskittyen ainoastaan ulkoiluun, kävelemiseen, patikointiin, dallaamiseen, löntystelyyn, hiipsimiseen, vyörymiseen, vaeltamiseen, retkeilyyn ja muuhun sellaiseen. Tämä on varsinaisesti kolmiosaisen paketin intro-osa, joka kertoo sarjan sisällöstä, muodosta ja taustasta.

20140430_144252
Kengät, jalat, mies ja reppu lepotauolla jossain Ingelsin kalliolla huhtikuussa 2014.

 

Kokemuksen kaari

Tämän artikkelin perustana ovat ne monet tuhannet kilometrit, jotka olen itse tallustellut ympäri maita ja mantuja, halki vuosikymmenten, kaikkina vuodenaikoina ja kaikenlaisissa säissä. En viitsi yrittää arvailla paljonko lienen kilometrejä kaikkiaan taittanut, koska ensinnäkin eihän minulla niistä mitään mittauksia ole kuin ehkä noin viimeisten viidentoista vuoden ajalta, jolloin on tullut kuljetettua kaikenlaisia GPS-instrumentteja mukana. Toiseksi, nekin kertovat vain jostain osasta kävelyitä ja pyöräretkiä, niistä missä on moisia laitteita käytetty. Ja vielä kolmanneksi, eivät ole eri vuodet eivätkä vuosikymmenetkään olleet veljiä keskenään, vaan joskus on menty paljon enemmin juuri näillä rintamilla, toisinaan taas ihan muunlaisilla.

Tätä ensi kerran kirjaillessani summasin huvikseni yhteen GPS-lokini vuoden 2014 talletetuista patikkaretkistä marraskuun puoliväliin saakka, saaden tuloksen 913 kilometriä. Ihan hyvältä vuodelta tuntui tuo silloin pelkästään kävelynkin kannalta, vaikka sinä vuonna paljon suurempi osa löytöretkistä tuli toteutettua maastopyörän kanssa. Mutta sen jälkeen on ollut vielä paljon parempiakin vuosia.

Viisaus, apinat ja tuohivirsut

Pelkin paljain jaloinkin voi tietenkin kulkea ja niin on myös aikanaan tehnyt tämä apinalaji, joka itsensä kehumiseen taipuvaisena on on liittänyt lajinimeensä peräti sapiens -sanan. Vaatimattomuuttaan vielä oikein kahteen kertaan. Intelligensis olisi kyllä varmasti ollut edes vähän paremmin sopiva, sillä viisaus on tällä lajilla kyllä niin ääriharvinainen ominaisuus.

Paljain jaloin kulkemista pidetään ainakin joissain piireissä hienoimpana ja oikeimpana mahdollisena tapana, mutta hirmu harvinaisia ovat vissiin tuollaiset elämäntapaintiaanit. Koska minä en vielä oman elämäni aikana ole tavannut yhtä ainoatakaan patikoimassa esimerkiksi Euroopan pyhiinvaellusreiteillä, taikka Lapin tuntureilla rinkka selässään. Enkä edes Uudenmaan metsissä ja kallioilla. Jo tuohivirsutkin olivat niin suuri parannus ihmisen kulkuneuvojen kehityksen historiassa, että siitä takaisin päin ei ehkä kannata mennä.

Kyllähän aivan yksillä jalkineillakin voi mennä aina ja kaikkialla. Aivan niin kuin alkuihmiset tekivät ja kaikki eläimet nykyäänkin painavat vaan menemään yksillä ja samoilla kantapäillä, kavioilla, anturoilla ja sorkilla päivät pääksytysten. Ja niillä yksillä tuohivirsuilla on varmasti myös menty kaikki keikat joskus satoja vuosia sitten,  koska vaihtoehtoja ja valinnanvaraa ei ollut. Mutta nykyään kun sitä on tosi paljon – oikeastaan täysin järjettömän paljon – on kyllä pakko sanoa, että jotkut jalkineet ovat paljon parempia joihinkin käyttötarkoituksiin ja aivan muunlaiset toisiin.

Kuvat ja esimerkit

Kuten kaikki kokemuksetkin, omia ovat myös kaikki jalkineet, joilla ne on hankittu. Samoin artikkelisarjan monissa kuvissa näkyy vain allekirjoittaneen erilaisia sandaaleita, kenkiä ja saappaita. Mitä nyt jossain kohtaa olen lainannut esimerkkeihin myös vaimokullan retkeilyjalkineita.

Ja vaikka tällaisen aivan kaikenlaisissa paikoissa ja keleissä monin erilaisin tavoin ”hiihtelevän” himoliikkujan nurkissa on melko paljon jalkineita, näkyvät kuvissa varmasti jotkut kengät tai saappaat useampaankin kertaan. Käsitellen silloin jalkineiden eri ominaisuuksia.

Artikkeleiden varsinaiset jalkinekuvat on tällä kertaa otettu melkeinpä kliinisissä olosuhteissa, kodin yksivärisen vaalean maton päällä. Koska ajattelin selkeän ja yksinkertaisen taustan olevan tässä poikaa. Jalkineet saakoot koko huomion. Eikä ainoastaan oikeanpuoleisten jalkineiden esittely ole tässä kannanotto mihinkään muuhun, kuin yksinkertaisuuden vaalimiseen. Joka istuu kirjoittajan pirtaan.

Artikkeleiden sankarikuvina (alussa) on sitten puolestaan jalkoihin ja jalkineisiin liittyviä kuvia oikeista tilanteista, matkojen varsilta.

Yksinkertaisuudesta valinnan vaikeuteen

Vielä armoitetulla 70-luvullakin oli ainakin monien metsä- ja kalamiesten maailmankuva eräjalkineiden suhteen hyvin selvä. Lapin vaelluksilla ja kalareissuilla oli vain yksi vaihtoehto, kumisaappaat. Pitkät nokialaiset. Jos minä, nuori ja kokematon juippi, joka olin ehkä jo lueskellut Alpeillakin kulkeneiden konkarien kertomuksia, olisin koettanut puhua jostain muunlaisista jalkineista, olisin vain kuullut Kalevi-enoltani Sammatin murteella sanat: ”ol vait”. Eikä missään tapauksessa mitään muuta silloin oikeasti tarvittu eikä kaivattu. Niillä mentiin kaikki mahdolliset matkat, kaikissa mahdollisissa paikoissa ja keleissä.

Tässä artikkelissa käsitellään ainoastaan ulkona kävelyyn tarkoitettuja jalkineita, eikä laisinkaan erilaisiin juoksemisiin sekä peleihin sopivia. Enhän minä semmoisista juuri mitään tietäisikään. Ja pelkästään tämä patikointiinkin soveltuvien kenkien ja sekä saappaiden avaruuskin kyllä sisältää niin mahdottomasti asioita, että oksat pois! Puhumattakaan jalkineiden melkein äärettömältä tuntuvasta valikoimasta nykyään.

Jotta saan kaiken oppimani summaamisen formuloitua selkeäksi, käsittelen asioita systemaattisesti seuraavanlaisina blokkeina ja niiden osa-alueina. Ensimmäinen osa käsittelee jalkineiden ominaisuuksia, seuraava erilaisia jalkinetyyppejä ja viimeisessä käydään läpi jalkineiden hankintaan ja virittämiseen liittyvät asiat. Artikkelisarjan sisältö on seuraavanlainen:

OSA 1(3) – OMINAISUUDET

  • Tukevuus
  • Varren pituus
  • Pohjan jäykkyys
  • Kannan malli
  • Pohjan pitävyys
  • Iskunvaimennus
  • Keveys
  • Veden pitävyys
  • Hengittävyys
  • Lämpimyys
  • Pintamateriaali
  • Iltti
  • Istuvuus!

OSA 2(3) – JALKINETYYPIT

  • Vaelluskengät
  • Tossut
  • Kumisaappaat
  • Talvisaappaat
  • Sandaalit
  • Taukojalkineet
  • Säärystimet

OSA 3(3) – HANKINTA JA SÄÄTÖ

  • Kenkien ostaminen
  • Kenkien virittäminen
  • Sukkastrategia
  • Nyöritys
  • Kuluminen
  • Huolto
  • Korjaus

 

Näillä mennään, kuin suomalaiset urheilijat ikään.

–Kari

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s