Kaikkien Aikojen Kulkijat!

Tiivistelmä: Tässä kerrotaan hiukan historiaa yhdestä legendaarisesta kurssikokonaisuudesta ja siitä, miten se on suorastaan muuttanut ihmisten elämää. Sekä julkistetaan samanlaisen kurssin uusi inkarnaatio, jonka kiihdytysvaihe alkaa jo tulevana syksynä 2018!

DSC05724
Koilliskairan erämaaosan uskomattomat maisemat hellivät kulkijaa ruska-aikaan!

Artikkelin nimi on nyt kova. Jos joku kokee suuret sanat, isot alkukirjaimet ja huutomerkin liioitteluksi vielä luettuaan alla olevat, silloin on vaan tunnustettava, että meillä on erilaiset käsitykset merkittävistä asioista.

Tämän artikkelin kuvat ovat kotoisin alla kerrotun AK2-kurssin monilta retkiltä, eivätkä muilla tavoin liity väliotsikoiden aiheisiin. Toivon hartaasti, etteivät ne siitä huolimatta kokonaan rikkoisi tarinaa ja sen asiasisältöjä!

 

Legendoja

Ainakin Kirkkonummella on jopa vuosikymmenten ajan kulkenut legendoja erilaisista muuan Pekka Borgin järjestämistä retkistä. Legendoja kahdestakin syystä. Tärkeimmin siksi, että ne ovat aina olleet niin täynnä tietoa siitä ympäristöstä missä kulloinkin kuljetaan, että suurin osa mukana kulkijoista on saanut niistä omaksuttua vain jonkin osan. Silti tosi paljon. Ja toisekseen monet retkistä ovat tarinoiden mukaan olleet sellaisia melko reippaan sorttisia, missä kävellään luonnossa pitkiä taipaleita aika hyväkästä vauhtia ja vaikka taukoja on kyllä pidetty, ei niillä ole homehtumaan päästy.

DSC00330
Meikon vehmaita erämaametsiä jollain retkellä.

 

Vielä legendaarisempia ja harvemmin kuultuja olivat tarinat jostain muinaisesta kurssista nimeltä ”Aikojen Kulkijat”. Siihen kuuluneet erinäiset retket olivat ilmiselvästi kerta kaikkiaan palaneet osallistujien muistiin. Monet niistä kokemuksista kuulostivat jopa vähän rankoiltakin, mutta perin positiivisilta, ainakin sieltä aikojen takaa muisteltuina. Sitten jostain eräpiireistä oli vuonna 2013 tihkunut sellaisia tiedonmurusia, että moista huimaa kurssia oltiin kenties järjestämässä uudelleen. Ja päästyäni 19.5.2013 Pekan vetämälle kuuluisalle Meikon kymmenen järven kierrokselle, hän siellä vahvisti nuo huhut. Sillä hetkellä minä päätin yrittää kaikkeni päästäkseni mukaan tuolle tulevalle Kirkkonummen kansalaisopistossa järjestettävälle kurssikokonaisuudelle.

 

DSC00339
Tuolla siitä kuultin ensimmäisen kerran.

 

Kilpajuoksu AK2-kurssille

Niinpä opiston ilmoittautumisen alkaessa yhtenä elokuun maanantaiaamuna, meillä oli kaikki valmiina. Vaimoni oli lupautunut yrittämään minun ilmoittautumistani netin kautta ja minä kahdella puhelimella yhtä aikaa, kahteen annettuun numeroon. Pelkkää varattua ne numerot kuitenkin tuuttasivat  jo paljon ennen kello kahdeksaa, mutta vaimoni sai varauksen menemään läpi netissä! Tuon jälkeen soitin heti yhdelle eräkaverilleni, kysyen miten hänen oli käynyt? Sanoi juovansa ensin kahvin loppuun ja ilmoittautuvansa sen jälkeen. No, minä pääsin kurssille ja kaverini jollekin hypoteettiselle varasijalle.

 

20130901_134502
Oppilaat mestarin ympärillä Gloholmenin saarella.

 

Tuo kaikkinensa kahden vuoden mittainen kurssikokonaisuus oli nimeltään Aikojen Kulkijat II ja se sisälsi aivan uskomattoman skaalan erilaisia retkiä, jokainen omanlaisensa paikan ja teeman ympärille rakennettuina. Jokaisella niistä päästiin oppimaan aivan uudenlaisia asioita ympäristöstämme. Ei vain uusien ja uudenlaisten paikkojen kautta, vaan erityisesti niihin liittyvien monitahoisten taustatietojen. Esimerkiksi geologian, kulttuurihistorian, luontotyyppien ja niiden tilan sekä kehitysnäkymien, hyvien luonnossa kulkemisen käytöstapojen, retkien suunnittelun ja organisoinnin, kasviston, eläimistön ja lukemattomien muiden kautta!

 

AK2-retket - Taulukko DVD-levyn takakanteen, with borders
Lista kurssin retkistä koottuna DVD-levyn takakanteen.

 

Elämää muuttanut kurssi!

Ainakin minun kohdallani tuo kurssi suorastaan muutti elämääni. Se avasi itselleni monia uusia näkökulmia luontoon ja ihmisen yhteiseloon sen kanssa halki aikojen saaton. En minä mistään alueesta mitään syvää, enkä laajaakaan tietoa nuppiini onnistunut lataamaan, mutta valtavan mielenkiintoisia kurkistuksia asioihin, jotka ovat merkittäviä kokonaisuuden kannalta. Esimerkkinä vaikka tuo kurssin nimessäkin upeasti esiin tuleva aikaperspektiivi. Historian ja tapahtuneiden moninaisten kehityskulkujen ymmärtäminen on valtavan tärkeää mitä tahansa luontokokonaisuutta tai sen osaa tarkastellessa. Ja koettaessa ymmärtää mitä tapahtuu seuraavaksi, mitä asioiden eteen voisi olla järkevää tehdä, jne. Nuo opit ja puntaroinnit olivat merkittävässä osassa siinä, että päädyin mm. opaskoulutukseen ja rakentamaan juuri tietynlaista seuraavaa elämänuraa itselleni (Erämiehen ikäkriisi, Tuplakymppi).

 

DSC08230
Lähiretkiä tehtiin kaikkina vuodenaikoina. Tässä ollaan tutulla maisemapaikalla.

 

Helpompana ja selvempänä esimerkkinä olkoon tämä. Ennen tuota kurssia minä en yhtään pitänyt kulkemisesta kaiken maailman valmiilla reiteillä, väylillä ja ”pururadoilla”, puhumattakaan maanteiden varsista. Minulle todellista ulkoilua edusti vain ”oikeassa luonnossa” kulkeminen – poluilla nyt ehkä sentään, mutta vielä mieluummin aivan skuttassa. Kurssin loppuhuipennuksena oli kuitenkin perinteinen pyhiinvaellus. Pakkohan siihenkin oli sitten ryhtyä perehtymään ja valmistautumaan, ensin vähän pitkin hampain. Mutta kaikki nuo asiat veivät lopulta miehen aivan mennessään ja noiden aikojen jälkeen olen päätynyt tekemään jo monia kerta kaikkiaan upeita vaelluksia myös valmiilla reiteillä, kevyen repun kanssa ja majataloissa yöpyen. Sissus sentään, mitä kaikkea olisinkaan menettänyt! Eikä tämä oppi ole suinkaan  vähentänyt rakkauttani aivan villissä luonnossa kulkemiseen, ainoastaan laajentanut ymmärrystäni myös toisenlaisiin kulkemisiin.

 

DSC00780
Ympäristön monenlaista kauneutta Portugalin rannikolla.

 

Miten erilaiset asiat vaikuttavat toisiin, mikä on syynä johonkin ja mikä seurausta jostain, on usein vaikea selkeästi ymmärtää. Minulla oli kuitenkin jo ennen tuota kurssia omien kokemusten kautta pitkälle rakentunut malli siitä, miten pääsen kokemaan luontoa ja retkielämyksiä eniten ja laajimmin nimenomaan avoimin silmin tapahtuvan lähiluontoretkeilyn kautta. Lähieräilykirjoittaminenkin oli jo päässyt vauhtiin. Siksi kai tuo AK2-kurssi iski minun tajuntaani niin erinomaisen vahvasti, kun koin sen tarjoamien näkökulmien laajentumisen sopivan omaan ajatusmaailmaani kuin nenä päähän!

 

20140511_103510
Värikkäitä kiviä ja 350 miljoonan vuoden ikäisiä fossiileita Viron hiekkarannalla!

 

Pallotteluita liian suuren asian äärellä

Kyllä tuo kurssi teki vahvan vaikutuksen myös kaikkiin muihin noin tusinaan henkilöön, jotka sen läpi kävivät. Ja sen jälkeen on monta kertaa noussut esiin ajatus, että tokihan jotain tuon kaliiperin ihmistä positiivisesti muuttavaa toimintaa täytyisi voida tarjota muillekin. Mutta kun Pekka ei enää moiseen rumbaan jaksanut kolmatta kertaa ryhtyä, eikä kukaan muu tietenkään uskaltanut edes harkita tuollaisiin saappaisiin astumista, kaikki sellaiset ajatukset vaan torppaantuivat, mitä muutakaan?

 

DSC00683
Atlantti kohtaa Iberian niemimaan välillä näinkin lempeillä rannoilla.

 

Minäkin päädyin käymään muutamia tuollaisia keskusteluita joidenkin toisten AK2-kurssin kollegoiden kanssa, joista oli muodostunut jo kestävä, monien sen jälkeistenkin vaellusten ystäväpiiri. Ja joku jopa hätäpäissään ehdotteli minulle ryhtymistä tuollaisen kokonaisuuden kasaan vetäjäksi. Mikä tietenkin kovasti hiveli kulkijan itsetuntoa. Nyt jo vahvasti tiedostaen senkin, että tuollaisen kurssin (minun ymmärtämäni) filosofia, näkökulmien laajentaminen luontoon, istui täydellisesti omaan ajattelumalliini. Jota AK2-kurssi oli tietysti muokannut :-). Muttei niissä pilvilinnoissa silti kauaa kehdannut kieriskellä, ennen kuin taas tajusi, etteivät rahkeet vaan kerta kaikkiaan riitä.

 

DSC05694
Lapin ruska on parhaimmillaan sanojen tuolla puolen. Tässä Lumikurun reunalla.

 

Kunnes sitten yhteisellä komealla kevätvaelluksella Englannin etelärannikon South Downs Waylla aiheesta taas kerran käyty keskustelu tuotti yksinkertaisen idean. Mitä jos koetettaisiin hankkia kyseisenlaiselle kurssille erilaisia kovan luokan osaajia vetämään sopivia osakokonaisuuksia? Jotain sellaisia heeboja, joiden rahkeet kestävät omilla sektoreillaan ja laajemminkin. Mitä jos tuolla tavoin rakennettaisiin iso kokonaisuus, joka voisi avata osallistujilleen luonnon kokemista ja ymmärtämistä laajalla skaalalla?

 

DSC00479
Huikeita maisemia ja tunnelmia keväisellä aamuyön linturetkellä.

 

Palapeli alkaa hahmottua

Siitähän se sitten lähti! Menneiden huikeiden kokemusten siivittämänä Kirkkonummen kansalaisopistosta löytyi kiinnostusta ja draivia moisen hankkeen yrittämiseen ja niinpä keväällä 2017 käynnistyi projekti nimellä AK3. Piskuisen projektiryhmän kesken touhuttiin eteenpäin intoa täynnä ja jo ensimmäisten keräily- ja ideointirypistysten jälkeen päästiin toteamaan, että kyllähän meillä olisi ainesosia vaikka kahteen tai kolmeenkin kahden vuoden putkeen, herranjestas sentään! Erilaisten linkkiverkostojen kautta löytyi mukaan myös useampia niin mahtavia osaajia, että oksat pois. Ja oli erittäin hienoa havaita, miten kyseiset suomalaiset huipputekijät suhtautuivat tähän asiaan. Innolla lupautuivat mukaan, jos pystytään yhdessä saamaan aikaan jotain edes sinnepäin samanlaista, mitä Pekka on aikanaan tehnyt! Kokonaan itse!

 

DSC01520
Vanhoja kulttuuriseutuja piisaa niin Portugalissa, kuin Espanjassakin.

 

Aikojen Kulkijat III

Niinpä nyt ollaan tilanteessa, missä Kirkkonummen kansalaisopistossa käynnistyy syksystä 2018 alkaen kurssikokonaisuus nimeltä ”Aikojen Kulkijat III”. Tai tuo aivan varsinainen ydinkurssi käynnistyy kylläkin vasta kevätkaudella 2019, mutta kokonaisuuteen kuuluvia osasia on iso määrä jo syksyn 2018 kurssitarjonnassa. Ne toimivat kaikki ennakkovalmistautumisena AK3-kurssille ja jotkut niistä ovat peräti ennakkovaatimuksina kurssille joulun alla 2018 ilmoittauduttaessa.

 

Posteri kevätkarnevaaleille
Asian ensimmäinen julkistus opiston kevätkarnevaaleilla 14.4.2018.

 

AK3-kurssikokonaisuus koostuu siis aikamoisesta määrästä yksittäisiä, luentoja ja retkiä mitä erilaisimmilla fokuksilla. Kaikki on jo paketissa Kirkkonummen kansalaisopiston kurssiohjelmassa. Alla kuitenkin pääkurssin esittelevä teksti, sekä kurssiin kuuluvien osien luettelo, suoraan opiston sivuilta kopioituna. Huomaa, että alkavan opintokauden kursseista löytyvät kuvaukset, mutta seuraavan opintokauden sisällöstä on julkisesti olemassa ainoastaan kurssien nimet.

 

AK3 kurssikuvaus KKO-sivuilta, cropped & framed
Kurssikuvaus kansalaisopiston sivuilta.

 

AK3 kurssisisältö KKO-sivuilta, cropped & framed
Kurssin sisällysluettelo kansalaisopiston sivuilta.

 

Kenelle?

Joka Iikalle ja Iinekselle, joka haluaa laajentaa omia näkökulmiaan luontoon! Toisaalta kurssikokonaisuuden osallistujamäärä on ollut pakko rajata vain 12 henkilöön, joten laajaan kansansivistystyöhön ja ajattelun leventämiseen tämä menetelmä ei taida olla kovin tehokas. Kurssi myös vaatii osallistujiltaan aika paljon. Pelkästään jo sen kaikkiin – tai edes mahdollisimman moniin – aktiviteetteihin osallistumiseen tarvitaan tosi monia päiviä, iltoja, viikonloppuja ja joitain kokonaisia viikkojakin. Lisänä tulevat vielä ainakin valmistautumiset moniin retkiin, sekä retkeläisille lankeavat tehtävät ja vastuuroolit.

 

DSC01346
Tämä kuvaklassikko kertoo, etteivät pitkät taipaleet aina aivan pelkkää riemua ole.

 

Dynaamisuutta ja mahdollisuuksia kurssikokonaisuuden annista nauttimiseen onneksi lisää se, että syys- ja kevätlukukaudet päättäviä pitkiä vaelluksia lukuun ottamatta joka ainoalle kurssin osalle ja retkelle voi ilmoittautua myös erikseen, olematta välttämättä mukana varsinaisessa AK3-kurssin ryhmässä.

Miten ja milloin?

Ensin kannattaa tutustua tähän kokonaisuuteen kuuluvaan kurssitarjontaan Kirkkonummen kansalaisopiston sivuilla. Ja päättää mihin kaikkiin palasiin sekä haluaa, että pystyy osallistumaan. Jos tulee ruksailtua koko skaala tai suuri osa siitä, ainakin silloin kannattaa harkita pyrkimistä mukaan myös koko AK3-kurssille.

On tärkeä huomata, että AK3-kurssille ilmoittautuvien täytyy ilmoittautua erikseen myös kaikkiin erillisiin tapahtumiin!

 

DSC00888
Mutta kyllä ne lukemattomat erilaiset riemun hetket korvasivat minkä tahansa vaivan!

 

Syksyn 2018 ja kevään 2019 kurssitarjontaan ilmoittautuminen alkaa Kirkkonummen kansalaisopistossa tiistaina 7.8.2018. kello 8 aamulla. Tällaisena vanhan konkarin vinkkinä kerron, että niille kursseille, joille todella haluaa mukaan, kannattaa ilmoittautua hyvin ripeästi, jollei suorastaan agressiivisesti! Koska ”luontoon meneviin aiheisiin” alkaa nykyään kohdistua kovin paljon kiinnostusta ja näiden kurssien 12-24 hengen osallistujamäärät saattavat tulla täyteen aika vikkelästi.

 

20130901_133637
Sinisimpukan kuorien puhdasta kauneutta Suomenlahden ulkosaaren rannassa.

 

Varsinaiseen AK3-kurssiin voi ilmoittautua vasta kevätlukukauden ilmoittautumisen yhteydessä, joka alkaa 3.12.2018, kello kahdeksan aamulla. Jos sinne tähtäät, niin katso ja mieti tarkkaan myös syyskauden 2018 osallistumisesi! Sillä tosiaankin kaikki AK3-kokonaisuuteen liitetyt kurssit ovat mietityt tuohon kokonaisuuteen valmisteleviksi, ellei suorastaan kuuluviksi. Ja tiettyihin niistä osallistuminen on sitten jopa ennakkoedellytyksenä AK3-kurssille. Katso nämä asiat huolellisesti opinto-ohjelmasta!

Näkemisiin monilla hienoilla retkillä jo tulevana syksynä!

–Kari

 

13 thoughts on “Kaikkien Aikojen Kulkijat!

  1. […] varsinaisesti kevätkaudella 2019 käynnistyvää erityistä kokonaisuutta nimeltä ”Aikojen Kulkijat III”, mistä löytyy tietoa edellisen linkin kautta. Tämä oli nyt viides ja syksyn viimeinen osanen […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s