Erämies ja sateenvarjo

Tiivistelmä: Yhden varmasti suomalaisittain suorastaan epäpyhän liiton esittely omien kokemusten kautta. Toivottavasti avaamaan joidenkin muidenkin retkeilijöiden silmiä ainakin kokeilemaan.

DSC05451
Tosi näppärä sateensuoja käytössä Etelä-Suomen syyskeleissä.

 

 

Epäpyhä liitto?

Varmasti aivan suurin osa suomalaisista retkeilyn harrastajista, saati jonain oikeina erämiehinä itseään pitävistä kavahtaa moista otsikkoa. Eihän noilla asioilla ole mitään tekemistä keskenään, ei saa olla! Miksikähän ei? Mitä erilaisimpia uusia erävarusteita on vuosikymmenten aikana tullut markkinoille ja löytänyt tiensä retkeilykansan käyttöön, vaikkei semmoisista entisinä aikoina tiedetty mitään, eikä tarvittu. Keittimet, kelmuvaatteet, ilmatäytteiset makuualustat, juomarakot, monenlaiset jalkineet, jne.

Suomessahan ei otsikon yhdistelmä taida todellakaan monen ihmisen kohdalla toteutua, mutta asiat ovat kohtalaisesti toisin monissa muissa maissa, missä sateenvarjoja käytetään aika yleisesti myös erilaisissa retkeilyaktiviteeteissa. Näin esimerkiksi ainakin Yhdysvalloissa, Britanniassa ja monissa Keski-Euroopan maissa.

Brittein saarten vaihtelevissa säissä paljon viime vuosina eri paikoissa ja eri tavoin retkeillessä meikäläinen moiseen konseptiin vasta kunnolla törmäsi ja on sitä avoimin mielin nyt reilut neljä vuotta peräjälkeen käyttänyt sekä testaillut. Ne kokemukseni summaan tähän artikkeliin, jotta tämän oivallisen varusteen potentiaali tulisi vähän useamman suomalaisenkin retkeilijän tietoisuuteen. Ennakkoluuloja tässä pikkuisen ravistellen.

 

Pros & Cons

 

Nopea ja dynaaminen

Varmaan moni tuntee sellaiset tilanteet ja säätilat, missä ei oikein tiedä sataako vai eikö sada. Silloin tällöin tirskahtaa vettä taivaalta, välillä vain vähäsen, välillä vähän enemmän. Silloin arvuutellaan kovasti, kannattaisiko laittautua sadevarusteisiin vai eikö. Se pukeutumisen proseduuri kun ei kuitenkaan suju aivan käden käänteessä ja niissä varusteissa kulkija sitten alkaa aina enemmän tai vähemmän marinoitua omassa kosteudessaan siellä kaikkien vaatekerrosten alla. Tämän arpomisen vaikutukset etenemiseen korostuvat vielä sen enemmin, mitä isommasta ryhmästä on kyse.

Noissa tilanteissa sateenvarjo on aivan superi! Sen vaan nappaa käteensä rinkan sivulta ihan kävellessään ja jatkaa menemistään. Pitää välillä pakattuna kädessään, tai sujauttaa takaisin repun sivutaskuun – kävellessään.

Ei hiosta kulkijaa

Tämä on yksi tärkeimpiä syitä, miksi sateenvarjoja paljon muualla käytetään myös retkeilykulkemisissa. Ei tarvita mitään ylimääräisiä kerroksia ihmisen kehon ympärille nostamaan lämpötilaa ja hiostamaan. Tämä etu on tietysti sitä merkittävämpi, mitä lämpimämmät säät ovat kyseessä. Jonkun mielestä varmaan esimerkiksi +10 astetta ei ole enää ollenkaan lämmin, mutta sekin on suhteellista. Ainakin meikäläinen nopean metabolian omaava, runsaasti lämpöä kehittävä kulkija saa kyllä taistella lämmön ja kosteuden kanssa vielä tuollaisissakin ulkolämpötiloissa. Etenkin kunnon rinkan kanssa mennessään. Samoin myös talvella, mutta ne asiat eivät kuulu tähän juttuun.

Kevyt

Alempana käsittelen hiukan enemmän erilaisia sateenvarjoja retkikäytössä ja myös niiden painoja, mutta tässä vain lyhyesti: Sellainen aivan sopivan kokoinen, kasaan menevä sateenvarjo painaa yleensä jotain 200 ja 300 gramman välillä.

Hatun, silmälasien ja kännykän käyttö

Tämmöiset asiat eivät ehkä helposti tule mieleen kotona tuumaillessa, mutta sateenvarjo tarjoaa mainiot eväät askarrella tuolla ulkona mm. erilaisten pienten vimpaimien kanssa, myös vähän märemmillä säillä. Silmälasit voi pitää kuivina, samoin retkihatun, jos sellaista käyttää. Ja kännykkää voi käytellä aivan näppärästi ilman mitään suojapusseja. Paperikartan kanssa on jo pikkuisen haasteita, mutta hyvin sekin on onnistunut.

Kesto ja suojaus tuulella

Sateenvarjojen pahin vihollinen on tietenkin tuuli. Sen huonommin ne pystyvät ihmistä sateelta suojaamaan, mitä enemmin vaakasuorassa vesi ilmassa kulkee. Tosin omien kokemusteni mukaan ihan kohtalaisillakin tuulilla (keskituuli 3-6 m/s) olen vielä pärjännyt oikein hyvin tuollaisen suojavälineen kanssa. Toki se silloin vaatii jo jonkun verran asiaan keskittymistä. Varjon pitämistä aina sopivasti kallellaan tuuleen päin ja puuskiin reagoimista.

Mutta oikein kunnon tuulissa varjo ei kyllä enää oikein toimi ja voi myös helposti vääntyä sikkuralle tavalla tai toisella. Tosin on olemassa myös erittäin kestäviä, jopa vallan särkymättömiksikin mainostettua sateenvarjoja retki- ja muuhun käyttöön, mutta semmoisten käytöstä ja kestävyydestä ei minulla ole kokemukseen perustuvaa tietoa.

Alaruumiin suojaus

Sekin toteutuu oikein hyvin vähäisillä tuulilla, noin pelkän sateen kannalta. Kovenevan tuulen myötä sitten tietysti alkavat kengät ja housun puntit pikkuhiljaa kastua.

Maastoissa, polkujen ulkopuolella kuljettaessa tulee sitten eteen märän kasviston aiheuttama vesirasitus jalkineille ja housuille. Siihen ei sateenvarjolla ole tietenkään enää mitään tarjottavaa, vaan asiasta on pidettävä huoli oikeanlaisilla jalkineilla ja vaikka säärystimillä.

 

20180820_094549
Tämän varjon 6 vaihdetta sopivat jopa useimpiin B-saarten keleihin :-).

 

Käsi varattuna

Tämä haittavaikutus sateenvarjolla tietenkin on. Sen merkitys toki alkaa korostua vasta pidempiaikaisessa käytössä, esimerkiksi tuntikausien yhtäjaksoisessa tarpomisessa. Vaikka asia vähän kyllä silloin rasittaa, sen kanssa pärjää siltikin aivan hyvin, koska ihmisellä on useimmiten käytössään kaksi kättä vuorotteluun.

Ja tiede on tietenkin kehittänyt ratkaisuja tähänkin, esimerkiksi näppäriä klipsejä, joilla sopivan sateenvarjon saa kiinnitettyä reppuunsa tai rinkkaansa. Niistäkin vähän lisää alempana.

Puskarallit

Tiheissä metsiköissä tai pusikoissa varjo ei ole mistään kotoisin, tietenkään. Tosin sen saa aina tarvittaessa pakettiin yhdessä vilauksessa, sateen suojaukset silloin kokonaan niiksi hetkiksi menettäen. Saman otsikon alle menevät tässä nyt muutkin erittäin hankalakulkuiset maastot, kuten vaikka jyrkät rinteet, missä tarvitaan tueksi tai ainakin varmuuden välttämisen ehkäisemiseksi kahta vapaata kättä, jollei vielä Black & Deckeriäkin. Sellaisissa paikoissa tahtovat jopa sauvatkin kääntyä enemmän haitta- kuin hyötytekijöiksi.

Oma kokemuskaari

Minä en ole näihin mitenkään erityisellä hartaudella perehtynyt. Olenpahan vain ottanut ja käyttänyt muutamia erilaisia sateenvarjoja retkilläni luonnossa, monina vuodenaikoina. Talven olen jättänyt väliin näiden kanssa, lukuun ottamatta joitain Etelä-Suomen joulukuita. Ja tammikuitakin joskus :D. Retkistäni aivan valtaosa on sellaisia muutamien tuntien pyrähdyksiä jossain lähiluonnossa, päiväreppu selässä. Ja juuri sellaisissa sateenvarjo on osoittautunut aivan kaikkein parhaaksi sateilta suojautumisen välineeksi, pieni, nopea ja näppärä kun on. Taukojen sateensuojaksi siitä ei kyllä oikein ole, mutta siihen tarkoitukseen minä kuljetankin sitten sekalaisilla keleillä mukanani toista huippuvarustetta nimeltä pivipussi. Siihen liittyvistä käyttökokemuksista löytyy tästä blogista peräti oma kategoriansa nimeltä ”Herttuan tarinat”.

Jokusilla pidemmilläkin vaelluksilla olen sateenvarjoja myös testaillut, oikein hyvällä menestyksellä. Etenkin tuolla Brittein saarilla, mutta myöskin Suomen Lapissa. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa minun edustavan sellaista vaeltajien alalajia, joka varustautuu aika perusteellisesti. Siten, että pärjääminen ja suorastaan nauttiminen onnistuu jopa silloinkin, jos kelit menevät aivan persiilleen, tapahtuu odottamattomia vahinkoja, viivästymisiä, tai muita. Näin ollen minulla on tietenkin pidemmillä vaelluksilla mukanani sateenvarjon lisäksi myös perinteiset sadevarusteet.

 

DSC04824
Kolme retkisontsaa paketeissaan. Litran muovipullo mittatikkuna.

 

Erilaiset varjot

Minulla eniten käyttämäkseni sateenvarjoksi on vaan valikoitunut sellainen ihan tavallinen, kasaan menevä pikku kapistus. Ei mikään kallis erikoisvaruste, vaan viimeisin (#2) on kotoisin jostain brittiläisen maitokaupan hyllystä. Ja tuo ykkönen on löytötavara. Noiden kahden useimmin käyttämäni välineen strategiset mitat ovat:

Varjo 1: Paino=217g, Mitat paketissa=22x5x3cm, Halkaisija avattuna=74cm.

Varjo 2: Paino=292g, Mitat paketissa=27x4x4cm, Halkaisija avattuna=81cm.

Sitten olen reilun vuoden päivät käyttänyt silloin tällöin myös sellaista oikein varta vasten retkeilykäyttöön tehtyä ”sateenvarjojärjestelmää” merkiltään Swing.  Se on kookas ja vahvarakenteinen, sisältäen myös kiinnitysmahdollisuudet kantolaitteeseen. Alla hänen numerosarjansa.

Varjo 3: Paino=410g, Mitat paketissa=76x5x4cm, Halkaisija avattuna=104cm.

Kokemukseni siitäkin ovat oikein hyvät. Mukavaksi tuttavuudeksi hän osoittautui muun muassa viikon ruskavaelluksella Koilliskairassa, varsin sateisissa olosuhteissa. Näppärimmät käytöt olivat monet erilaiset kulkemiset sinne ja tänne leirioloissa, missä väline kelpasi mainiosti myös pakkiparille, majoituskaverille. Vähemmin käytin sitä varsinaisesti patikoidessa, kahdestakin syystä. Päiväsaikaan satoi harvemmin – koska ajoitimme kulkumme juuri niin, sattuneesta syystä. Ja minä pääsin päätymään peräti koiran ohjastajaksi, mihin touhuun ylimääräiset härpäkkeet eivät enää sopineet. Järeä varjo kulki silloin täysin huomaamattomana putkirinkan kyljessä. Joku muu varmaan olisi saanut vähintään henkisiä hiertymiä tuosta 400 gramman lisäpainosta, mutten minä.

DSC04821
Kirjoittajan kolme retkivarjoa avattuina. Referensseinä päiväreppu ja litran mitta.

 

Tällaisia kokemuksia ja mietteitä tällä kertaa. Varmasti useissa kohdissa syrjässä erilaisista valtavirroista ja ismeistä. Hyvin tahallisesti :-).

–Kari

 

PS. Aivan KAUHEAN vaikeaa oli löytää mitään valokuvia meikäläisen sateenvarjokäytöistä tuolla luonnossa! Niitä epätoivoisesti kymmenien tuhansien kuvien arkistosta etsiessä kyllä helposti ymmärsi syyt moiseen. Sateisilla säillä valokuvaamiset jäävät jo muutenkin vähemmiksi, puhumattakaan siitä, että lähtisi virittelemään kameraa jonnekin puun oksalle omien sadekelien sooloretkiensä tauoilla! Voisikohan vielä sekin vaikuttaa, ettei kukaan vaelluskavereistakaan nyt ainakaan mitään sateenvarjoa kuviinsa huoli? 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s