Ruskavaellus Paistunturien erämaassa 4/8

Osa 4/8 – Akujoen yläjuoksu

Tiivistelmä: Kertomus yhden vanhan Lapinkävijän ruskavaelluksesta uudelleen siellä taikamailla, pitkän tauon jälkeen. Kahden eräkaverin kanssa. Kokemukset on tallennettu sellaisella tarkkuudella ja intohimolla, joiden kautta tuon kaiken pääsee elämään uudelleen vuosienkin päästä!

Napakka pakkanen ryydittää toista leiriyötä, aiheuttaen kirjoittajalle lopulta voitolliseksi kääntyvää aamuvoimistelua. Ja kolmas vaelluspäivä vie kulkijat sitten pitkin hienoja ja avoimia maastoja, välistä tunturien rinteillä ja toisinaan joen varsilla.

20130909_151231
Akujokea siellä keskijuoksulla.

 

 

Maanantai 9.9. – Vaelluspäivä 3 – Akujoen yläjuoksu

Meikäläisen yö oli mennyt levottomaksi ensin akustisen ja sen jälkeen termisen puolen ongelmien vuoksi.

 

Pakkasaamun lämmityslenkki

Eikun siis ylös vaan, päivävaatteet päälle ja kävelylenkille. Kello oli 05:30 kun katsoin aikaa puhelimestani juu­ri ennen lenkille lähtöä. Aurinko ei ollut vielä noussut, mutta alkaisi aivan kohta valaista kaukana idän ja kaa­kon suunnalla näkyviä korkeita tuntureita. Minä silpaisin ensin ylös töyrään päälle ja lähdin siitä suunnista­maan kohti itää. Etenin suurin piirtein samalla korkeuskäyrällä, vaikka maasto muuttui aika hankalaksi kul­ke­a. Tiheitä vaivaiskoivun pensastoja, joiden läpi käveleminen ei ollut sujuvaa vaan täytyi koko ajan mut­ki­tel­la löytääkseen edes jotenkin kuljettavan reitin. Suoalueita oli myös ylempänä, joten ohitin ne alempaa, hyvin loivaksi muuttunutta rinnettä pitkin.

20130909_065536
Aurinko aloittaa juuri työpäiväänsä Kevon erämaiden yllä.

 

Vasta noin parinkymmen minuutin erittäin ripeän kävelyn jäl­keen alkoi keho olla lämmennyt normaaliin tilaan. Silloin pysähdyin katselemaan karttaa ja maisemia hetkek­si. Oikealla minun ja joen välissä oli aika leveä iso suo, juuri se mitä ennen olimme leiriin pysähtyneet. Päätin yrittää suoraan sen yli kaukana näkyvän Akujoen rantaan ja seurata sitten jokivartta takaisin lei­riim­me.

 

Suon yli hienon joen joen rantaan

Suohan osoittautui sitten ihan kelvolliseksi kulkea, joskaan ei nyt helpoksi ja nopeaksi kuitenkaan. Se oli täpö­sen täynnään sellaisia isoja (1-1,5m) kraatereita, jotka ovat ilmiselvästi veden täyttämiä joskus. Mutta kui­via ja mustapohjaisia nyt. Niiden välissä oleva sokkeloinen, korkeampi maa oli sitten suurimmaksi osaksi vaivaiskoivupiikkilangan peittämää. Mutta tuota labyrinttia pitkin harpoin kuitenkin tossut jalassa, kuivin kintuin joen rantaan. Missä otin valokuvia juuri nousseesta auringosta, sekä joen vieressä olevien suolampa­reiden höyryämisestä. Olihan upea aamuhetki!

20130909_072736
Melkein viimeisistä höyryistä vasta muistin kuvan ottaa.

Sitten vaan joen rantaa pitkin alajuoksun suuntaan. Hienoa vaihtelua riitti tälläkin matkalla Akujoessa. Leveitä osuuksia, missä paljon pieniä saarekkeita. Sitten joen haara, missä itse asiassa Kevon erämaa-alueelta tuleva Njavgoaijohka yhtyy Akujokeen. Onneksi joen toisella rannalla, koska siitä en olisi yli päässyt ai­na­kaan kuivin jaloin. Oli monia joen haaroja, joiden väleissä isompia saaria. Ja kivien väleihin ahtautuvia voimak­kaita koskia, missä oli monia uomia. Yhteen sellaiseen kohtaan pysähdyin oikein katselemaan ja vähä­sen puuskuttamaan.

Nyt olivat kylmyydet jääneet totaalisesti taakse ja elimistössä oli lämpöä vaikka muille jakaa. Takki pois päältä vaan, seisoessani siinä kalliosaarella kahden joenuoman välissä. Siitä eteenpäin jatkaessani näin ensimmäiset poroni tällä reissulla! Emo ja vasa juoksivat vastarannalla, häviten pian har­jan­teen taakse. Siitä eteenpäin kulki koko matkan porojen polkuja eri etäisyyksillä joen rannasta. Niitä pitkin tupsahdin tuota pikaa takaisin leiriimme, oltuani aamulenkillä tunnin ja vartin ja taittaen lokin mukaan 3,6 kilometrin matkan. Olin kertakaikkiaan hyvällä mielellä tuon hienon varhaisen aamun kierroksen vuoksi. Olinhan saanut katsella taas uusia pätkiä tämän Akujoen vartta, jota olen täällä varsinaisesti pyhiin­vael­ta­massa.

20130909_070659
Hienoja koskia vaan piisaa noillakin taipaleilla.

 

Leirivahdin varhaisaskareita

Kun kello oli vasta vähän yli seitsemän enkä kehdannut muita ihan vielä herättää, söin yhden suklaapatukan ja puoli pussillista pähkinöitä & rusinoita joen rannassa. Sitten lähdin uudelleen sinne ”ylätasangolle” WC-paperirulla mukanani. Hyvinkin hotelli tornin maisemavessan voitti tuo, kun katselin avonaisen suon höyryämistä aamuauringon alkavassa lämmössä! Aikaa kun tuntui tänään riittävän, kävelin sitten hiukan lenkkiä myös eiliseen tulosuuntaamme, missä oli pienen puron rotko heti lähellä ja sen jälkeen maasto taas nousi tiheänä tunturikoivikkona.

20130909_073451
Aamuauringon häikäisy vähän pilasi kuvan, mutta hieno oli sessio!

 

Rauhallinen aamu auringossa

Kahdeksan jälkeen huusin sitten lopulta aamuherätyksen ja pian A&M kömpivät esiin ihmettelemään yön jäljiltä huurussa olevia varvikoita ja jäätyneitä vesipulloja. Telttakin oli hyvin kostea ja jostain kohdin ulkotel­tan katossa roikkui pieniä jääpuikkoja! Levittelimme sitten kaikkia kosteita tavaroita harvojen tunturi­koi­vu­jen oksille laajalla alueella ja ryhdyimme aamupalalle. Tuttu kaurapuuro + kiisseli + maito + kahvi + lei­pä + juus­to -setti latasi nytkin päivän kunnolla käyntiin.

20130909_074801
Pakkasyön jälkiä. Sisällä oleva vesi oli myös jääklimppi.

 

Jostain yhdeksästä eteenpäin vietimme vain laiskaa leirielämää, levitellen ja siirrellen tavaroita kuivumaan parempiin paikkoihin sitä mukaa kun aurinko nousi korkeammalle. Parhaaksi paikaksi osoittautui rannan kivikko, koska se oli kuiva, toisin kuin huurusta sulavat puut, pen­saat ja varvikko. Ulkotelttakin piti lopulta laittaa kuivumaan kyljelleen kivikkoon. Ensimmäinen kerta tuom­moi­nen. Viimeinen tunti tai puolikas sitten lopulta pakattiin kamoja rinkkoihin ja kello 11:04 lähdettiin päi­vän taipaleelle. Rauhallinen odottaminen oli kuitenkin erinomaisen fiksua, koska noin saimme kaikki ver­meet mukaan rutikuivina.

 

20130909_093713
Kaikki leirin varusteet kuivumassa aamupäivän auringossa, rantakivikolla.

 

Reittisuunnitelmasta juttelimme muutamankin sanasen, koska karttaa hyvin tarkasti aina lukeva Malkus ehdot­ti etenemistä vähän ylempänä tuturin rinteellä ja jonkinasteista oikaisemista joen rannassa kulkemiseen verrattuna. Minä taas Akujoen pyhiinvaellukseen mieleni asettaneena mietin sitä. Jollen olisi ihmeellisten sat­tumien kautta tehnyt tuota varhaisen aamun lenkkiäni, olisin lähes varmasti lähtenyt itse kulkemaan joen rantaa pitkin, kuten kerran pari aiemminkin. Mutta nyt pystyin juuri ja juuri elämään sen kanssa, että pieni pätkä tuon upean joen rantaa jäisi minulta näkemättä.

 

Ylös avoimempiin maastoihin

Niin nousimme sitten taas kerran harjanteen päälle ja lähdimme taivaltamaan Itäkoillisen suuntaan. Alkumat­kan menimme hyvin läheltä samoja jälkiä kuin minä aamulenkilläni. Sitten suunnaten vähän ylemmille korkeuskäyrille, väistääksemme hankalasti kuljettavia soisia alueita. Silti suunnistaen läpi samanlaisten vai­vaiskoivuryteikköjen. Ennenpitkää olimme tunturikoivujen esiintymisalueen rajamailla, mistä alkoi olla jo au­ke­ampia tunturinäkymiä kuin mihin olimme tähän asti tottuneet. Uusi ja ja hienon tuntuinen kehitys taas tällä vaelluksellamme!

20130909_121250
Supermukavaa patikointimaastoa siellä tunturinrinteellä.

 

Rakkoaskareita ja laajoja maisemia

Minä olin jo melkein tämän päivän taipaleen alusta lähtien tuntenut jotain hiertymistä oikean jalan etuvarpaan vasemmassa reunassa. Mainitsinkin siitä vissiin ja Malkus ehdotti asian tutkimista ja korjaamista he­ti­paikalla. Mutta enhän minä niin tehnyt, kun en moisia ongelmia ollut kokenut muistaakseni koskaan. Sitten avoimemmille maastoille tullessamme hiertyminen tuntui jo niin reilusti, että pysähdyin sitä handlaamaan. Istahdus turvetöntäreen päälle, rinkka selästä ja tossu jalasta. Ja sieltähän paljastui kunnon täysimittainen rakko, suuri vesikello oikean isovarpaan ulkosyrjässä. Ihmetytti miten se niin nopeasti syntyi, kun eilen illalla en ollut huo­man­nut yhtään mitään? Niin taikka näin, nyt sen kanssa oli diilattava. Niin kaivoin esiin en­si­a­pu­lau­kun ja sieltä rakkolaastarin, jonka huolellisesti liimasin koko isovarpaan ympäri. Huomioiden samalla, et­tä niitä jäi jäljelle enää yksi ainoa. Enpä ollut tuota tarkistanut pakatessa. Olisi toki pitänyt. Sitten jal­ki­nei­den vaihto, eli kahdet villasukat plus kumisaappaat.

IMG_4811
Rakkoaskareita ja jalkineiden vaihtoa.

 

Ja matka jatkui. Nousimme pikkuhiljaa yhäti ylemmäs Eartnavarri-tunturin rinteelle, ihastellen kaikki ympärillämme avautuvia uudenlaisia maisemia. Avointa maastoa, missä oli koko ajan helpompi kulkea aivan itse valitsemaansa reittiä. Ja laajoja maisemia yli oikealla olevan jokilaakson, kauas Kevon luonnonpuiston alu­een korkeille tuntureille saakka. Kitukasvuisia ja kuolleita katajapensaita, joiden harmaat säkkyrät olivat välillä suorastaan aika oudon näköisiä.

20130909_132814
Nyt meillä piisasi avoimia tunturimaisemia, tällä kertaa värikylläisesti ylöspäin.

 

Tyrnävä lounas tunturin rinteessä

Reilun kahden tunnin taivalluksen jälkeen päätimme pitää lounastauon, kerrankin ajoissa. Paikaksi löytyi yhden pienen kausinoron varsi, jonka Malkus oli tarkkaan ja oikein kartasta lukenut. Aivan kertakaikkisen hieno paik­ka siellä korkealla, avoimella tunturinrinteellä! Aurinko paistoi ja sopivan lempeä tuuli puhalteli, kuivattaen hiet pois vaeltajien puseroista. Jo rutinoituneella vauhdilla pystytimme Malkuksen kanssa keittiön ta­sai­selle paikalle ja laitoimme hernekeiton Trangian tulelle. Tämä oli siis itse kuivattua hernekeittoa, joka oli laitettu turpoamaan pienen vesimäärän kanssa litran muovipulloon jo aamuaskareiden yhteydessä. Sen se­kaan laitettiin vielä 180 grammaa kuivattua jauhelihaa. Keitto oli sitten oikein ruokaisan tuntuista, her­ne­kei­ton maku tosin hieman erilainen alkuperäiseen verrattuna, niin kuin jo testeissä olin havainnut. Mutta hyvin maistui kaikille juustoruisleipien kanssa ja sen jälkeen oli hyvin täysi olo.

20130909_132349
Tunturinrinteen keittiössä Aarnon kanssa.

 

Minä kun kerroin sekä kui­va­tun hernekeiton, että kuivatun jauhelihan energiasisällöistä, niin sen jälkeen arvuuttelimme räjähdämmekö kenties joskus seuraavien tuntien aikana. Mutta eipä tuo nyt perinjuurista kylläisyyttä pidemmälle sentään onneksi mennyt. Tunnin ja vartin vietimme tuossa lounasleirissä nautiskellen niin energiatäydennyksestä, mai­semista, kuin myös ylipäätään täydellisestä kelistä ja olotilasta! Aarno kuljeskeli ylempänä rinteellä, ra­por­toiden sieltä hienoista paikoista. Valokuvia napsimme paljon.

20130909_142015
Yksi kulkija huilaa lounaan päälle. Taitaa turbo suorastaan näkyä!

 

Väljiä taipaleita ja rinkkatestailua

Sitten taas taipaleelle, joka maistui aivan mainiolta näissä uudenlaisissa, väljissä maisemissa. Patikointi eteni myös oikein ripeästi ja silti helposti siellä ylärinteillä. Korkeuseroja emme duunaanneet alkumatkan jäl­keen. Korkein kohta oli 368 metriä merenpinnasta, verrattuna lähtöpaikkamme 279 metriin. Emmekä kovin paljoa tuon korkeimman kohdan alapuolelle päätyneet sitten myöhemminkään takaisin joen rantaan tullessamme.  Paikka paikoin rinteessä oli joka puolella harmaiksi kelottuneita, kitukasvuisia katajia, joiden säkkyräiset rangat näyttivät välillä melkein kuin jonkun (maapallolle) vieraan lajin luurangoilta.

20130909_143407
Vielä paljonkin oudompia ”rakennelmia” siellä oli.

 

Aarnon ha­ki­es­sa p-paikan tunturinrinteestä, me toteutimme Malkuksen kanssa jo vähän aikaa sitten tuumatun ko­kei­lun. Eli vaihdoimme päittäin rinkkoja keskenämme. Olikin erittäin mielenkiintoista sitten tallustella saman­pai­noisen, rakenteeltaan erilaisen kantamuksen kanssa. Minulla oli nyt siis selässäni Malkuksen Mac Kinley Zzzzz, 85 litrainen nk. anatominen rinkka. Minulle aikalailla tuttukin kantoväline, kun olen saman val­mis­ta­jan samanlaisten rinkkojen kanssa tehnyt melkein kaikki vaellukseni vuosien 1985 ja 2011 välillä. Esimerkiksi Kevon reitin aikanaan 35 kilon kuorman kanssa! Tämä Malkuksen rinkka oli toki parin vuosikymmenen ver­ran uudempaa sarjaa. Kantojärjestelmän nimi oli vahtunut MVS:stä MLS:ksi. Hyvältähän tuollainen tuntui selässä nytkin. Aika paljon erilaiselta kuitenkin, kuin nyt käyttämäni oma Savotta 905 putkirinkkani, mutta mu­­ka­val­ta tämäkin, suuresta painosta huolimatta. Selkein ero oli mielestäni siinä, että putkirinkka istuu tiu­kem­min ja lähempänä kantajan selkää. Tosin vastapainona se, että anatominen rinkka tuntui ot­ta­van enemmän painoa hartioilta lanteille. Tosin enhän minä ole koskaan vielä edes yrittänytkään säätää rink­ka­ni kantojärjestelmää optimaaliseksi tuolta kannalta. Se kun on niin penteleen hyvä jo tuollaisenakin!

20130909_145815
Pari erilaista, oikein kunnolla lastattua rinkkaa vierekkäin.

 

Takaisin ihanan joen rantaan

Niin lompsottelimme avointa, loivaa tunturinrinnettä alaspäin, takaisin kohti pyhän joen rantaa. Patikoiminen ei sen helpompaa ja mukavampaa voi olla, kuin tuollaisessa maastossa. Puolen kilometrin jälkeen olim­me taas joen rannassa, missä pidimme pienen istumatauon ja siitä lähtiessämme vaihdoimme omat rinkat sitten taas selkään.

Joki tuntui ihanalta tuttavuudelta taas tuon yhden aamupäivän erossaolon jälkeen. Se virtasi tässä kohtaa rauhallisesti, aika leveässä ja kivikkoisessa uomassa. Vesi kimalteli kirkkaana ja taivaan sinisenä ja vaikka sitä oli täällä jo selkeästi vähemmän kuin tämän päivän lähtöpaikassamme, kyllä tuo oi­ke­alta joelta silti tuntui. Muistaen myös, että nyt vettä oli joka paikassa paljon vähemmän kuin esi­merkiksi vii­me syksynä.

20130909_151231
Tuollaiselta Akujoki näyttää siellä, missä se virtailee luoteen suunnalta.

 

Taas erilaisia maastoja

Tuon mukavan, lyhyen tauon jälkeen lähdimme taivaltamaan joen rantaa kohti yläjuoksua, kuinkas muutenkaan. Kuljimme välillä aivan joen rannassa, välillä kiertäen soisempia kohtia kauempaa, hiekkaharjanteita pitkin. Kun uoma oli syvempi ja kapeampi, niin huomasi selkeästi miten vesimäärä oli ehkä enää neljännes tai viidennes aamun paikkaan verraten. Kun edessä aukesi vähän isompi suo, siirryimme kulkemaan välillä hiukan etäämmällä joen uomasta, alkavan tunturinrinteen reunalla.

20130909_162011
Vetävää menoa hienoissa maastoissa.

Tuossa kohdassa minä päätin ensim­mäi­sen kerran ottaa käyttöön ja kokeiluun reppuni sivulle pakatut vaellussauvat. Ja jo heti ensimmäisiä suo­töys­syjä ja kivikoita ylittäessämme havaitsin ne kerta kaikkiaan mainioiksi välineiksi. Tokihan kävely onnistuu aivan hyvin ilman niitäkin ihan millaisessa maastossa tahansa, mutta tuntui kyllä tosi mukavalta astella han­ka­lissa paikoissa niin, että aina on hyvä tuki olemassa, riippumatta millaiseen kohtaan tai miten jalka sattuu osumaan. Jo lyhyen kokeilun jälkeen uskon tuon: A) Tekevän kävelystä turvallisempaa jaloille ja nilkoille, vä­hen­tävän nyrjähdysten riskiä. B) Helpottavan myös jalkoihin kohdistuvia rasituksia, ainakin pikkuisen. Nämä asiat tietenkin korostuvat kun kävelee kumisaappaissa, jotka eivät tue nilkkoja ollenkaan.

20130909_162954
Sauvat käytössä, tässä merkkaamaan taas yksi vallattu huippu.

 

Tuolla rinteellä ihasteltiin taas alempana oikealla näkyvää, hiekkapenkkojen reunustamaa jokea ja pysähdyt­tiin välillä tankaamaan juomapulloja puroista. Tässä vaiheessa Aarno oli vissiin jo unohtanut flunssansa, kos­ka harppoi edellä kuin vuorikauris, oikeastaan jo turhankin kovaa vauhtia. Mutta emmehän me toki va­lit­­taneet, vaan harpoimme perässä. Kun niin kartan kuin visuaalistenkin havaintojen mukaan joenranta näyt­ti edessäpäin taas vaihteeksi oikein helppokulkuiselta, niin sinnehän suuntasimme loivaa alamä­keä myöten. Ja kun minun rutinani kahvitaukojen totaalisesta puuttumisesta tällä keikalla lopulta notee­rat­tiin, pysähdyimme sitten ensimmäiselle sellaiselle aivan joen rantaan, yhden hauskan hiekkakukkulan päälle, vartin vaille viisi.

20130909_170142
Tämmöiset olivat maisemat kahvipaikalta Akujoen alajuoksulle päin.

 

Kahvitauko on aina paikallaan

Eikun siis Trangia päälle ja kahvit tulelle, kun olin ensin hakenut vettä muutaman metrin alempana virtaavas­ta pienestä, mutta kauniista joesta, joka tässä kohdassa mutkitteli voimakkaasti erilaisten sora-alueiden väleissä. Vaikka taisimme tuossa kohdassa tuntea olevamme niin kiireisiä, että joimme Malkuksen tar­jo­amaa pikakahvia, kyllähän sekin vaan tuntui mahtavalta! Etenkin parin kolmen suklaakeksin kanssa. Juuri tällaisia taukoja pitäisi kertakaikkiaan muistaa ja ehtiä pitää joka päivä. Mieluummin vaikka useampiakin, koska ne ovat päivän kohokohtia. Vain 33 minuuttia ”hukkasimme” kallista vaellusaikaa tuossa, ennen kuin rinkat olivat taas pykälässä.

20130909_170126
Voi että miten jopa pikakahvikin maistuu tuollaisessa paikassa ja tilanteessa!

 

Päivän lopputaipaleet avoimilla rinteillä

Jatkoimme matkaa rinteellä, katsellen kaunista maaruskaa ja aikamoisessa hiekkarotkossa kulkevaa Aku­jokea oikealla. Vaikka minä olin katsellut ja tutkinut Akujoen ja sen varret päästä päähän kartalta mo­nen monta kertaa, enpä ollut silti osannut kuvitella mieleeni tuollaisia hienoja ”hiekkarotkomaisemia”. Täs­sä kohtaa voinee myös kertoa, että aurinko on porottanut koko tämän päivän pilvettömän siniseltä tai­vaal­ta, jatkaen sitä yhä. Tosin jo aika matalalta, minkä huomaa vähintäänkin miesten tekemistä hyvin pitkistä varjoista. Lämpötila lienee ollut jossain kymmen asteen vaiheilla, mikä on melkein täydellistä parempi vaellus­sää pelkkä urheilupaita päällä. Niin me taitoimmekin taivalta koko päivän Malkuksen kanssa. Aarno ke­vy­em­män miehen lämpötaloutensa kanssa pärjäsi taas hyvin vaellustakki päällään.

20130909_180433
Päivän viimeiset taipaleet kuljettiin aivan avoimilla ”alatunturien” rinteillä.

 

Vajaat neljä kilo­met­riä ja vajaat puolitoista tuntia marssimme sitten vielä eteenpäin kahvitaukopaikaltam­me. Kuljimme tuon taipaleen koko ajan vähän ylempänä, jättäen Akujoen komean hiekkarotkolaakson oikealle, usein osittain nä­kymättömiinkin. Aarno harppoi tämänkin etapin valtaosin edellä ja hyvää vauhtia pitäen. Kuuden jälkeen aurinko oli jo mennyt piiloon lännen puolen tuntureiden taakse aikaa sitten ja me aloimme etsiskellä leiriyty­mispaikkaa. Sellaiseksi katsottiin yksi hauska, pyöreälakinen ”minitunturi” kahden ison tunturihuipun (Ah­kojargielas ja Sitnogovoaivi) välissä. Aivan sen laelta löytyi mainion tasainen teltanpaikka ja sadan met­rin päässä vähän alempana oli pieni tunturijärvi sekä siitä Akujokeen laskeva puro. Eli täydellinen paikka taas.

IMG_4834
Semmoinen ”minitunturi” löytyi meille leiripaikaksi.

 

Komea leiripaikka mäen laella

Leiripaikalle pysähdyimme tänään kello 18:22. Sen verran ylempänä tunturissa nyt olimme, että siellä kävi kohtalainen, tasainen tuuli, jostain lännen suunnilta. Se pakotti heti laittamaan takin ja vaatetta päälle ja vaa­ti myös hiukan huolellisuutta sekä useita käsipareja teltan pystytyksessä. Mutta pian se leiri taas syntyi,  saimme tavarat sisälle telttaan ja leirivaatteet yllemme. Seuraava liike ei näissä ympyröissä ole alkoholiliike, vaan aina ruuanlaitto, jotta saadaan ladattua energiaa kehoihin päivän kulutuksen kompensoimiseksi. Nyt päätimme kuitenkin syödä ensin vain nopsasti makkarat, jotka yhä kulkivat mukana Malkuksen rinkassa ekan illan jäljiltä.

20130909_183035
Kolmen hengen ainoa leirikuva illalta kelvatkoon tähän.

 

Niiden ja juustoruisleipien voimin itse kukin lähti sitten tutkailemaan ympäristöä, ennenkuin pimeä laskeutuisi. Malkus singahti iltalenkille kohti Ahkojargielasin huippua, Aarno tietenkin uittamaan uistimiaan sinne lampeen, minä hiukan peseytymään lammen rantaan, ennen vaatteiden vaihtoa. Sieltä lei­riin palattuani tunsinkin itseni niin uudeksi, että yhtäkkiä minullekin tuli mieliteko silpaista myöskin jon­ne­kin huipulle ihastelemaan maisemia sekä iltaruskoa.

 

Illansuun huippujutut

Viiden minuutin päästä juoksinkin jo rinnettä alas ja kohta toista ylös sandaalit jalassa ja puhelin sekä GPS-träkkeri käsissäni. Aarno oli tulossa takaisin kalastamasta ja huitoi jotakin. Moikkasin vaan takaisin jäämättä odottamaan, sillä halusin painella ylös ihan omaa vauhtiani. Niin sitten tein, puuskuttaen oikein kunnolla lähelle hapenottokyvyn ylärajoja, jossain 170 pulssin tienoilla tai vähän ylikin. Arvioiden ihan vaan sillä perstuntumalla, mikä on oman kehon rasittamisesta syntynyt muutaman sadan pyörä- ja muun lenkin pohjalta. Fleece piti heittää päältä jo ensimmäisten satojen metrien jälkeen ja jatkaa T-paitasillaan. Silpaisin huipulle 14 minuutissa, ihastellen ja valokuvaten iltahämyn maisemia siellä jonkun minuutin ja toisen mokoman vielä paluumatkalla, ison järkäleen päällä, rinteen jyrkän osan reunalla.

20130909_193103
Tämän illan yksi huiputusmaisema.

 

Huippu oli PALJON pienempi ja mata­lampi kuin miksi sen olin katselemalla luullut. Korkeus GPS:n mukaan 489m kun leiripaikkamme on 408 metrissä. Eli korkeuseroa vain vaivaiset 80 metriä. Mutta hieno paikka se oli silti. Aarno tuli myös rinnettä ylös minun laskeutuessani ja kävi katselemassa samat maisemat. Että sellainen 2,3 kilometrin ja 36 mi­nuu­tin iltalenkki tänään.

 

 

Terveydentilat, osa 2

Aarnon flunssa vaikutti jäävän taaksepäin. Toki mies vielä yski silloin ja tällöin, mutta virtaa näytti olevan jo ihan normaaliin tapaan. Niin taipaleella kuin leireissäkin. Minun selkävaivani taas kehittyi ikävä kyllä juuri toiseen suuntaan. Niin kuin oli tietysti vähän pelättävissäkin, kun selkälihakset kai joutuivat duuniin 30 kilon rinkan kanssa. Olin aamupalal­la ottanut yhden Voltaren Rapid -tabletin, joka oli saanut asian jäämään melkein unoh­duk­siin päivän aikana. Paitsi aina rinkan kanssa maasta ylös vääntäytyessä. Mutta leirissä istumi­nen oli vaivalloista ja ylös nouseminen suorastaan tuskallista. Jottei yö menisi pilalle ja sitten haittaisi seuraavaa päivääkin, heitin naamariin kombon Voltaren Rapid + Panadol.

 

Tuulisen tunturinlaen iltapalat

Noiden iltalenkkien jälkeen aloimme sitten vasta istua iltaa ja ruokailemaan kunnolla. Nyt oli päivällisenä meil­­lä pastaa juustokastikkeessa. Kaikki meni ja lautasetkin nuoltiin, ennenkuin hyytävä tunturituuli jähmet­ti ne. Miehet eivät aivan hyytyneet, kun päälle vedettiin tuulenpitävät kuorivaatteet ja niiden alle noin koko välivaatevarastot. Malkus taisi pitää makuupussiaan suojanaan, mikä onkin perin hyvä ja fiksu tapa. Yöpuul­le vetäydyimme minun muistini mukaan joskus ennen yhtätoista.

20130909_194415
Leirikuvia kun ei ole, niin tässä yksi näkymä sinne, minne huomenna menemme.

 

Päivän summat

Kolmannen vaelluspäivän saldo oli seuraava (Karin karttaohjelmasta):

  • Kokonaismatka:                          13,3 km
  • Kokonaisaika:                              7 t 18 min
  • Keskimääräinen nopeus:          1,8 km/t
  • Nousut yhteensä:                        334 m
  • Laskut yhteensä:                         207 m

Ja minun henkilökohtaiselta osaltani tämän päivän kokonaisuus oli seuraava. Eipä ollenkaan paskempi päivä pelkän liikkumi­senkin puolesta. Saati kaiken muun!

  • Aamulenkki                                3,6 km                  1:42
  • Päivämatka                               13,3 km                  7:18                Rinkka selässä
  • Iltalenkki                                     2,3 km                  0:36
  •                                                      ———–                   ——
  •                                                      19,3 km                 9:36

 

 

Screen Shot 09-02-18 at 08.49 PM

 

Tarina jatkuu seuraavassa osassa otsikolla:

Osa 5/8 – Akujoen latvat ja korkeat Paistunturit

–Kari

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s