Vaeltajan varusteet – Kulkurin konstit

Tiivistelmä: Esittely Kirkkonummen kansalaisopiston tiloissa 4.4.2019 pidettävästä luennosta ja keskustelutilaisuudesta. Koskien tärkeimpiä oppimisen ja varustautumisen alueita päiväretkiä pidemmille ja vaativammille vaelluksille tähdätessä. Kyseessä on katsaus koko hela kenttään, esimerkein elävöitettynä.

DSC05627

 

Luento 4.4.2019 kello 18 alkaen.

Valokuvat ovat Koilliskairan erämaista, eri vuosilta, herättämään juuri tietynlaisia kaipuun tunteita!

 

Luennon raamit

Kirkkonummen kansalaisopistossa on tänä vuonna 2019 monia retkeilyyn ja luonnossa kulkemiseen liittyviä pieniä kursseja sekä retkiä. Pääosin niistä koostuu myös muhkea kokonaisuus nimeltä Aikojen Kulkijat III.

Useimmat retkistä ovat tietenkin juuri sellaisia mukavan mittaisia ja helppoja, joille voi mainiosti lähteä mukaan oikeastaan kuka tahansa suomalainen. Koska me kaikki kyllä tiedämme aivan riittävästi luonnossa kulkemisesta niin, että osaamme sopivasti varustautua kelin, matkan keston ja muiden mukaan. Sellainen on meillä yhä suorastaan verenperintönä.

Mutta kansalaisopiston ohjelmassa on nykyään myös jo jokusia retkiä, jotka osuvat paremminkin vaellusten kategoriaan. Pitkiä päiväretkiä ja monipäiväisiä jolkotuksia tai pyöräilyitä. Sellaiset vaativat tietysti jonkun verran osaamista ja sopivia varusteitakin mukavasti sujuakseen.

Tätä varten allekirjoittanut pitää torstaina 4.4.2019. kello 18:00 – 20:00 luennon otsikolla ”Vaeltajan varusteet – Kulkurin konstit”. Luentoa ei kerta kaikkiaan saatu enää mahtumaan opiston kurssiohjelman raameihin, koska siellä on niin mahdottomasti muita tämän alueen aktiviteetteja! Mutta allekirjoittanut järjestää sen silti yhteistyössä Kirkkonummen kansalaisopiston kanssa.

Tälle luennolle ei tarvitse ilmoittautua ja paikalle voi tulla kuka tahansa, jota tällaiset asiat kiinnostavat.

 

DSC05462

 

Varustepuoli

Luennolla käydään läpi varusteet, joita retkeilijä tarvitsee useiden päivien tai viikkojen mittaisilla vaelluksilla, erilaisissa paikoissa ja olosuhteissa. Juostaan läpi yksi perusteellinen tarkistuslista, joka sisältää kaiken tarpeellisen. Sen lisäksi käsitellään pari pykälää tarkemmin useita tärkeitä alueita, kuten majoitteet, makuupussit ja –alustat, vaatetus, jalkineet, rinkka, sauvat, muonapuoli, kartat, sekä lääkkeet ja ensiapu. Myös talviretkeilyn mukanaan tuomista erityishaasteista kaikkein tärkeimmät käsitellään kurssilla.

Näin ensimmäisen tämmöisen luennon jälkeen laitan tähän esittelyjuttuun myös kuvan sisällysluettelosta, joka ehkä avaa käsitystä siitä, kuinka leveästä kentästä on kyse.

 

Screen Shot 04-15-19 at 10.37 AM
Siinäpä on pikkuisen skaalaa käsiteltäväksi parin tunnin aikana!

 

Osaamispuoli

Otsikossa esiintyvän ”konstipuolen” asioista käydään läpi ainakin energia- ja muonapuolta, matkojen ja taukojen pituuksia, rinkan pakkausta, sekä kulkurin hygieniaa.

 

DSC05463

 

Missä ja milloin?

Luento pidetään Kirkkonummen kansalaisopiston käytössä olevassa Finnsbackan navetassa, osoitteessa Kappalaispolku 5. Huhtikuun neljäntenä päivänä (torstai), välillä kello 18-20.

 

Kenelle?

Minä innostan mukaan kaikkia, jotka tuumailevat tai haaveilevat joskus vähän pidemmistäkin luontoretkistä yöpymisine kaikkineen! Kokeneemmatkin kulkijat ovat tervetulleita mukaan, sparrailemaan omia oppejaan minun ja toisten kanssa. Tuomaan keskustelujen kautta sekä mukavaa tunnelmaa, että laveampia näkökulmia näihin asioihin, joissa ei todellakaan mitään yksioikoisia totuuksia ole!

 

DSC06732

 

Kuka?

Luennoitsijana on kirkkonummelainen eräopas Kari Rantanen, joka on melkoisen monenlaisia vaelluksia yli 50 vuotta kestäneen eräuransa aikana ehtinyt tekemään ja vetämään. Kari toimii myös monien retkeilykurssien opettajana, sekä retkien oppaana Kirkkonummen kansalaisopistossa, Helsingin Ladun piirissä, sekä muualla.

 

DSC05586

 

Tervetuloa mukaan kaikki luontoretkistä kiinnostuneet!

Almanakkaan merkintä NYT! 🙂

–Kari

3 thoughts on “Vaeltajan varusteet – Kulkurin konstit

  1. Himskatti! Ollaan retkellä ko. ajankohtana – Kiinnostaisi, kovastikin.
    t. Harri, Tarja ja Timo.

    Tykkää

  2. Kiitos tiedosta! Hienoa, että tällainen luento järjestetään. Retkeilen jonkin verran, viime syksynä mm. Norjassa ja ensi syksynä Lappiin. Kaikki vinkit tervetulleita kokeneelta konkarilta.. Ja kiitos Kirkkonummen retkistä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s