Kuvien voimalla: Maatalon kevät

Tiivistelmä: Yksi kuvakollaasi, koettaen saada vangittua edes jotain siitä mielipuolisen voimakkaasta muutoksesta, jonka kevät ja kesä vanhan maatalon pihapiiriin tuovat.

 

20200531_114945
Tämä maisema kiljuu riemusta kevättä, joka ei koronahärdelleistä mitään välittänyt!

 

 

 

Luontotarinoita maatalonäkökulmasta

Tässä toinen lisäys kategoriaan Maatalotarinoita, jonka blogiini joskus kuluneen kevään aikana perustin. Sen jälkeen kun olin päätynyt huomaamaan, miten oikean vanhan maatalon piirissä touhuten avautuu taas paljon uudenlaisia näkökulmia luontoon. Uusia ainakin tällaiselle ihme hiipparille, joka on luonnon ihmeitä kovastikin pitkään ja paljon jo tarkkaillut muiden muassa retkeilyn, vaeltamisen, valokuvaamisen, maastopyöräilyn, sukeltamisen, kalastamisen, metsästämisen, eräoppaana toimimisen ja kouluttamisen kautta.

Uudenlaiset näkökulmat syntyvät jo pelkästään siitäkin, että maalla pihapiirin käsite on paljon erilainen, kuin vaikka omakotitalossakin jollain kaava-alueella. Sellaisessa metsiin ja peltoihin limittyvässä pihapiirissä ollaan aikamoisen pitkällä siellä luonnon sisällä, erinomaisen monien eläin- ja kasvilajien suhteen.

Paljon lisää uudenlaisia vinkkeleitä tarjoavat myös mietinnät liittyen metsien ja peltojen olemiseen, sekä niiden piirissä mahdollisesti tehtäviin toimenpiteisiin.

 

20200323_090603
Näkymä keittiön ikkunasta varhain keväällä.

 

Nyt kuvien voimalla

Tämä artikkeli on osa Kuvien voimalla –sarjaani. Näissä pääosan saavat valokuvat, vain kuvatekstein ryyditettyinä. Valtaosin tässä blogissa asiat ovat päinvastoin. Tekstiin on tallennettu se kaikki, mitä oikeasti sanoa ja muille välittää halutaan. Kuvat niitä asioita sitten koristelevat ja keventävät.

 

20200531_114945
Minä en kuulu siihen heimoon, jonka mielestä voikukat ovat surkeita rikkaruohoja!

 

Paljon tuttuja kasveja – paljon myös jännittävää odotusta

Tähän kuvakollaasiin laitan nyt jotain sellaisia valokuvia tuolta meille vielä kovin uuden, mutta jo yhdeksän vuosikymmentä tämän maan historiaa katsellen eteläsuomalaisen maatalon pihamailta, jotka mielestäni joillain tavoilla kevättä ja alkavaa kesää ilmentävät.

Koko kevätkausi on ollut meille erityisen mielenkiintoista jo senkin vuoksi, että olemme koko ajan opetelleet tuntemaan kaikkea sitä kasvikuntaa, joka talon pihapiirissä elelee. Suomalaiset puut me toki aika hyvin tunnemme ja tunnistamme, niitä näyttää tontillamme kasvavan juuri tasan kymmentä sorttia. Ne meidän maamme kaikkein yleisimmät lajit: Kuusi, mänty, kataja, koivu, haapa, leppä, raita, pihlaja, tuomi ja paju.

Mutta sitten on aivan mahdoton määrä muita kasveja. Hyvä osa niistä on toki tällaisten aika innokkaiden luontoihmisten toimesta tunnistettu jo talven ja varhaiskevään aikana, mutta kyllä vaan on monia kymmeniä jäänyt siihen kategoriaan, jossa arvailuita koetetaan varmistaa lehtien ja kukkien esiin nousua odotellen.

Ja meillähän eivät ole nyt kyseessä pelkästään puhtaasti suomalaisen luonnon kasvit, vaan myös suuret määrät vanhan talon pihapiiriin aikojen saatossa istutettuja koristekasveja – joista jotkut ovat jo vähän lähteneet karkuteillekin alkuperäisistä istutuspaikoistaan. Mistä niistäkään me emme vielä kaikista tiedä. Oppimista riittää!

 

DSC01069
Tuomi kukki makuukammarin ikkunan alla toukokuun lopussa.

 

Eläimet sitten joskus myöhemmin

Eläinelämää toki myös esiintyy vaikka kuinka paljon maatalon pihapiireissä. Eniten lintuja, mutta myös monenlaisia maan pinnalla vipeltäviä otuksia. Niistä kertoilen varmasti joskus myöhemmin, kun olen saanut laajempaa ja pitkäkestoisempaa tuntumaa kaikkeen sellaiseen. Itse havainnoiden, sekä myös ensimmäisen riistakamerani kautta, joka valvoo puolestani ympäri vuorokauden yhdessä takametsän ”risteyskohdassa”.

 

20200503_161203
Minkä ihmeen jälkiä tuossa? Kertokaa hyvät ihmiset.

 

Eikun menoksi niiden kuvien kanssa …

 

20200419_140855
Sinivuokot saavat aloituspaikan ilman muuta. Tässä jo huhtikuun 19. päivä.

 

 

20200419_161325
Leskenlehtiä 19. huhtikuuta.

 

 

20200419_161448
Sitten valkovuokot, myös 19.4.

 

 

20200506_121544
Valkovuokkokentät olivat kauniita vielä pitkälle toukokuun puolellekin.

 

 

DSC01017
Vehreä maisema portailta takametsän rinteeseen toukokuun lopulla.

 

 

20200419_174750
Eläinkuntaakin mukaan tämän verran. Muurahaispesän kuhinaa 19. huhtikuuta.

 

 

DSC01041
Talon länsipuolen upea kielokenttä toukokuun lopulla. Kukkameri jäi kuvaamatta :-(.

 

 

20200507_103628
Kevättähdiksi tunnistettuja puutarhakukkia talon edustalla toukokuun alussa.

 

 

DSC01072
Purolaakson lehtokasvuston vihreys alkaa tihentyä toukokuun lopulla.

 

Tämmöisiä vain tällä kertaa. Seuraavilla lisää.

–Kari

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s