Lähde säkkipimeään metsään!

Tiivistelmä:  Kuvaus jännittävästä pimeäkokemuksesta, joka toteutetaan Kirkkonummen kansalaisopiston opastettuna retkenä 1. marraskuuta.

 

Tästä se alkaa, kohta tulee pimeä!

 

Opastettu yöretki tulossa sunnuntai-iltana 1.11.2020.

 

Pimeitä ajatuksia lajimme historiasta

Olepa hyvä ja mieti pieni hetki, millaisia ajatuksia sinun päässäsi alkaa liikkua tämän jutun nimen myötä. Ovatko ne kenties kiehtovia ja luokseen kutsuvia, erinäisten öisessä luonnossa aiemmin koettujen hienojen hetkien perusteella? Vaiko pelottavia, hiukkasen tai enemmän?

Ihmisillä on toki ihan syntyperäisesti – tai vallan lajiominaisuutena tietynlainen kunnioitus tai pelkokin pimeitä ja tuntemattomia paikkoja kohtaan. Koska me satumme olemaan kehityskulku sellaisesta eläinlajista, jolla ei ole yöeläimen aisteja, vaan esi **NN -vanhempamme ovat olleet öisin paremminkin saaliseläimiä, kuin kaiken hallitsevia luomakunnan kruunuja.

Mutta nykyään nämäkin asiat ovat jo toisin. Meillä on tarvittaessa käytössämme mitä mainioimmat valaisimet ja ympärillämme oleva luonto on meille muutenkin likimain totaalisen vaaratonta.

Nuo syvällä sisällämme olevat lajihistorian jäänteet tekevät oikeastaan jokaiselle meistä sen, että kokemukset pimeässä luonnossa ovat intensiivisiä. Seuraavasta Lähierä-blogin artikkelista voit lukea paljon lisää näistä asioista: Päivänsäde ja menninkäinen.

Sunnuntaina marraskuun 1. päivänä tehdään joka tapauksessa opastettu retki umpipimeän syksyisen metsän sisään.

 

Vähäisessä valossa poronjäkälätkin ovat jännittäviä!

 

 

Retken kuvaus

Retken nimi on ”Pimeän uhka?” ja se vie sinut syksyisen metsän pimeään syliin! Joka saattaa tuntua vähän pelottavaltakin joidenkin mielestä, mutta avaa sitten aisteille aivan upean ja erilaisen maailman luonnon sisässä.

Retkellä tutustutaan luonnossa kulkemiseen ja olemiseen hämärällä sekä pimeällä. Muttei välttämättä hämärässä eikä pimeässä, vaan sopivasti käyttäen näppäriä nykyaikaisia valaisimia, otsalamppuja ja taskulamppuja. Harjoitellaan valaisinten käyttöä fiksusti niin, ettei sokaista itseä eikä toisia. Niin, että voidaan jopa säilyttää hämäränäkökykyä ja siten mahdollisuus havainnoida luontoa myös pimeään aikaan. Kokeillaan ihan oikeaa säkkipimeässäkin olemista siellä villin, öisen luonnon sisässä! Turvallisesti ryhmässä kuitenkin.

Huipennuksena koetaan vielä nuotiopiirin ikiaikainen lumo – puhumattakaan makkaranpaiston tuoreemmasta riemusta. Sekä jopa yhteisiä leirilauluja, jos henki niin korkealle sattuu nousemaan!

 

Puhumattakaan otsavaloilla varustetuista retkeläisistä pimeässä metsässä!

 

 

Aika, paikka ja matka

Retken ajankohta on sunnuntai 1.11.2020. Kokoontumispaikka on Meikon ulkoilualueen pysäköintialue Kirkkonummella, osoitteessa Korsolammentie 44. Siellä tavataan kello 18:30 ja alkubriiffien jälkeen lähdetään marssimaan pimeän luonnon sisään noin kello seitsemältä.  Luontoon lähdetään säällä kuin säällä, varustautuen sopivasti kelin mukaan. Takaisin autoilla pyritään olemaan noin kello 22.

Retkellä kävellään yhteensä 3-4 kilometriä sekä metsäteillä, poluilla, että aivan poluttomassa maastossa. Retkellä edetään hyvin rauhallisesti, mutta se vaatii tottumusta ja tasapainoa myös villissä maastossa kulkemiseen.

 

Nuotion tulipiirin lumoa ei voita oikeastaan mikään!

 

 

Varusteet

Varusteiksi tarvitaan normaalit ulkona liikkumisen asusteet, hyvät, jalkoja tukevat kengät, pieni reppu eväitä ja mahdollisia sadevarusteita varten, sekä mielellään jonkinlaiset kävelysauvat. Tietenkin myös oma tai lainattu otsalamppu. Myös tavallisen pienen fikkarin voi ottaa mukaan.

 

Joku heebo testailee otsavaloaan joskus jossain.

 

 

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Retken vetäjänä toimii kirkkonummelainen eräopas Kari Rantanen, jolta voi halutessaan kysyä mistä tahansa retkeen liittyvästä aspektista.

Ilmoittautuminen tapahtuu Kirkkonummen kansalaisopiston sivuilla osoitteessa: https://opistopalvelut.fi/kirkkonummi/course.php?l=en&t=8436

Ilmoittautuneille toimitetaan vielä lisätietoa ennen retkeä.

LÄHDE IHMEESSÄ MUKAAN! HYVÄLLÄ TAVALLA MIELEEN JÄÄVIÄ KOKEMUKSIA ON TARJOLLA ROPPAKAUPALLA.

Parhain terveisin ja näkemisiin – pimeässä!

–Kari

0400-299399, kari@lähierä.fi

 

PS. Jos haluat lukea kertomuksen yhdestä vastaavasta retkestä viime syksynä, löydät semmoisen tarinan täältä: Pimeän uhka?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s