Kaataminen
Tiivistelmä: Puiden kaataminen on se hommien homma, todellisten metsurien laji. Jos jotain muutakin askartelua vielä polttopuiden tekemisessä tarvitaan, pelkkiä vähäisiä aputöitähän ne semmoiset sitten vaan ovat.
Kuningaslaji
No nyt ollaan sitten heti pian aivan kuningaslajin ääressä! Tosi metsurin hommissa, missä kaadetaan moottorisahalla valtavia punapuita – tai ainakin juhlavia honkia, järeitä kuusia ja monikymmenmetrisiä koivuja.
Ehkä noinkin joskus, yksittäin, jossain. Mutta pääosin kuitenkin vallan toisenlaista touhua on se, kun puita pitkään hoitamattomana kasvaneessa metsikössä kaadetaan. Harvennusta siis suoritetaan. Meidän eniten harvennusta huutavilla metsäalueillamme napsitaan pois pääosin koivuja ja kuusia, joiden rungon halkaisijat vaihtelevat noin välillä 5-25 senttiä. Jonkun raidan runko voi olla jopa vielä tuotakin paksumpi ja kyllä tuon harvennuksen järeimmät puut jo sellaisia ovat, että nekin aivan huolellisuutta kaatajaltaan vaativat.
Sopiva kaatamisen suunta
Täytyy ensin katsoa tarkkaan, minne sen puun haluaa kaataa, ettei se kaatuessaan hajottaisi semmoisia puita, jotka on tarkoitus säästää. Tiheään paikkaan kaatuessaan puu myös helposti jää maahan asti kaatumatta ja sen jälkeen sellaisen konkelon pätkimisessä joutuu harjoittamaan erityisen suurta varovaisuutta. Puhumattakaan siitä, jos joskus kaadetaan puita rakennusten läheltä!
Oikeaoppinen kaato
Kaadon sopiva suunta hoidetaan sahaamalla ensin kiilamainen kolo juuri sille puolen runkoa, minne puu on tarkoitus kaataa. Sitten lähdetään sahaamaan runkoa poikki siltä toiselta puolelta. Oikein hyvä on, jos metsurilla on työpari, joka ainakin vähääkään suurempien puiden kohdalla varmistaa oikeaa kaatosuuntaa työntämällä sieltä sahauspuolelta. Helpoiten ja tehokkaimmin käyttäen apuna vaikka 2-3 metriä pitkää riukua, jonka päässä on rungossa hyvin kiinni pysyvä terästappi. Vaikka rautanaula. Noin on aika hyvin saatu sopivaan paikkaan kaatumaan kaikki hankalammatkin tapaukset, ainakin tähän asti. Apumiestä minulla ei ole yleensä ollut, mutta apuvaimo on hoitanut nuo hommat vielä paremmin. Näissä vähän kriittisemmissä pihapiirin touhuissa minä olen puolestani ollut se apumies, joka kokenutta naapurin isäntää jeesailee.
Hyvin suoraviivaisesti valtaosin
Noin oikeaoppisesta, komeasta ja melkeinpä juhlallisesta kaatamisesta piti tietenkin ensin kertoa. Meidän nykyisissä harvennuksissamme tuommoisia ei kyllä oikeasti ole vielä montaa kohdalle osunut. Vaan liki kaikki ovat semmoista kokoa, jonka moottorisahamies vaan päräyttää nurin ihan itse. Joskus sahaten sen kolon ensin ja joskus vähän itse kädellä työntäen. Ja joskus myös saaden etenkin kuusen kuitenkin kaatumaan sen verran väärään suuntaan, että se jää jumiin jonnekin tiheään naapurikuusikkoon.
Joskus sitä isompaakin sentään
Esimerkiksi juuri nyt kesällä 2021 piti laittaa nurin kolme isoa pihapiirin puuta, jotka jäisivät liian lähelle tulevaa uutta saunarakennusta. Kaksi muhkeaa koivua ja yksi keskisuuri kuusi. Soitin naapurin Jukalle, kysyen neuvoja tai vinkkejä jostain ammattimaisesta puunkaatajasta. Jukka sanoi, että hän tulee katsomaan asiaa tunnin päästä. Ja ottaa sahan mukaan! Olisiko meiltä sitten 20 minuuttia kulunut noiden kolmen ison rungon kaatamiseen aikalailla metrilleen niille paikoille, johon haluttiin.
Koivut
Ainakin meidän palstamme etelärinteen sekametsässä kasvavat koivut ovat mahdottoman pitkiä, hoikkia ja suoria runkoja, jotka ovat sillä tavoin kasvamalla saaneet vedettyä niin sanotusti kaulaa kilpailussa kuusinaapureidensa kanssa. Niissä on oksia vain siellä jossain aivan latvan lähistöllä ja ovat kaikin tavoin helppoja kaadettavia.
Kuuset
Kuusen kaataminen on ainakin parilla tavoin vähän työläämpää kuin koivun. Ensin täytyy karsia alaoksat, että pääsee edes käsiksi runkoon. Ja sitten tiheäoksaisten kuusten kanssa sen sopivan kaatosuunnan sekä löytäminen, että siihen osuminen on vähän haasteellisempaa.
5/100
Siinäpä olivat tämän kuningaslajin touhut, ainakin meikäläisten harvennusmetsätöissä. Minä arvelen, että puiden kaatamiseen kuluva työmäärä edustaa korkeintaan viittä prosenttia siitä kokonaisuudesta, jonka tuloksena kuivia klapeja joskus puuhellassa, pönttöuunissa, tai saunan pesässä poltetaan.
Työkalut
Kyllähän puiden kaataminen oikein vanhojen suomalaisten perinteiden mukaisesti pokasahalla tai peräti justeerilla minua myös kutkuttelee, varsinkin kun puuvajan perkaamisen yhteydessä sieltä löytyi varsin hyväkuntoisen näköinen justeeri! Ehkä sitäkin siis päädyn vielä joskus kokeilemaan, yhdessä jonkun kaverin kanssa.
Moottorisaha on minun välineeni kaikissa kaatohommissa. En ole ainakaan vielä ryhtynyt mitään raivaussahaa hankkimaan, vaikka se varmasti olisi paljon näppärämpi varsinkin pienten rankojen nurin pistämisessä.
Ja sitten kun välillä jotain suurempia puita kaadetaan, varsinkin jossain rakennusten lähistöllä, niin ne touhut hoidetaan kahden hengen porukalla. Toisen miehen toimiessa sahurin apuna, työntäen puunrunkoa jostain 2-3 metrin korkeudelta haluttuun kaatosuuntaan. Ja jos on kyseessä OIKEIN suuri puu, kovin lähellä rakennuksia, silloin maaseudun monitoimiammattilaiset käyttävät apuna traktoria, joko työntämässä tai pitkän köyden ja vinssin kanssa vetäen.
–Kari
Kiitos tästä kirjoituksesta. Puiden kaataminen on kyllä todellisten metsurien laji kuten sanot. Kaverin mökillä viime viikolla autoin puiden halkomisessa kun hänen mökillään metsuri kävi kaatamassa ja pätkimässä myrskyn takia kallistuneita puita. Puita ei valitettavasti voinut enää jättää pystyyn turvallisuussyistä. Oli mielenkiintoista seurata kyllä metsurin työtä. Metsurin varusteet kyllä sopii olla viimeisen päälle kunnossa, että hommat saa hoidettua turvallisesti ja tarkasti.
TykkääTykkää