Kartta kaveriksi luontoon

Retkisuunnistuksen perusteet 26.9.2021

Aika ja paikka

Sunnuntaina 26.9.2021 kello 10:00. Kokoontuminen tapahtuu osoitteessa Kirkkonummen Musiikkiopisto, Haga-talo, Virkatie 5, 02400 KIRKKONUMMI.

Kurssin rakenne

Ensin vietämme noin tunnin siellä luokkahuoneessa tai askartelutilassa, missä käydään hyvin kompaktisti läpi suunnistamisen perusasiat. Siis kartan lukemisen, kompassin käytön, maaston lukemisen, sekä muutamat käytännön vinkit. Suunnistamiseen liittyvät asiat ovat kerta kaikkiaan yksinkertaisia ja helppoja kenen tahansa oppia ja vaikka yhdellä kerralla! Mutta niiden oikeasti hallitseminen on sitten hiukan eri juttu, vaatien paljon toistoa ja käytännön tekemistä.

Opiston tiloista siirrymme kimppakyydeillä Meikon pumppuaseman parkkipaikalle, missä ensin asettaudutaan kahden tai kolmen hengen suunnistusryhmiksi. Sitten ryhmät lähetetään sopivin väliajoin etsimään rasteja Dorgarnin ylänköalueelta, aivan villistä luonnosta.

Hienon suunnistamisen jälkeen kaikki kokoontuvat viimeiselle rastille, missä eväiden nauttimisen ohella käymme läpi, miten jokaisen ryhmän suunnistus sujui, sekä keskustelemme eteen tulleista havainnoista ja mahdollisista haasteista. Jollei metsäpalovaroitus satu olemaan päällä ensi sunnuntaina, voimme myös paistella vaikka makkaroita nuotion ääressä.

Kimppakyydeillä palaamme takaisin Kirkkonummen keskustaan, missä pyrimme olemaan noin kello 19.

Taidoista

Ei tarvitse olla ennakkoon mitään hajua suunnistamisesta taikka edes kartoista. Käymme nuo yksinkertaiset asiat läpi aivan perusteista lähtien ja sitten saman tien niitä ihan oikeasti harjoitellen.

Maastossa liikkumisen täytyy kuitenkin sujua, sillä suunnistaessa ei ainakaan pelkästään poluilla kuljeta, vaan aivan villeissä suomalaisissa maastoissa. Mutta kun on kyse nimenomaan retkisuunnistamisesta, niin kiirettä siinä ei tarvitse pitää!

Varusteista

Kartat jaetaan osallistujille alun teoriasessiossa, missä niitä ja jopa tulevaa suunnistusrataakin käydään yhdessä läpi. Kompassi olisi hyvä olla mukana. Muttei ole välttämätön, sillä yksi kompassi kolmen hengen ryhmää kohti riittää tällä kertaa.

Maastoon ja keliin sopivat vaatteet sekä jalkineet sen sijaan ovat kovastikin välttämättömät. Kuten myös mukavat retkieväät, sillä ne hetket ovat aina ja ikuisesti kaikkien luontoretkien kruunut!

Lisätietoa

Voi kysyä minulta. Kari Rantanen, 0400-299399, kari@lähierä.fi

Näkemisiin!

–Kari

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s