Varusteista

Tiivistelmä: Tässä kerrotaan selkeästi ja kokonaan se, millaisiin tietoihin tämän blogin varusteita koskevat artikkelit perustuvat. Ja mihin ne eivät perustu.

 

 

Lähierä -blogin näkökulmasta ja suhtautumisesta varusteisiin, on alusta asti ollut lyhyt maininta blogin sivulla Lukijalle, otsikon ”Ei kaupallisia intressejä” alla. Tässä kerron kuitenkin vielä perusteellisemmin, miten tähän blogiin silloin tällöin tulevat varusteita koskevat artikkelit syntyvät ja mihin ne perustuvat. Koska haluan tämän asian olevan hyvin selvästi ja kirkkaasti tiedossa.

Toimitaan kaupallisessa maailmassa

Pidän kirkkautta ja läpinäkyvyyttä hyvin tärkeinä asioina. Kentällä, missä monenlaiset harmaan sävyt ovat nykyään vallalla joka puolella. Blogeissa, varuste-esittelyissä ja joskus testeissäkin. Yleisimmin sellaiset, missä kirjoittajat ovat tavoilla ja toisilla kaupallisesti tai sponsorointimielessä tekemisissä niiden tuotteiden kanssa, joista kirjoittavat. Tavallisinta ”kevyttienaamista” blogirintamilla lienee se, että saadaan joku tuote omaksi, kun sitä käytetään ja siitä kirjoitetaan.

Joskus moiset sidokset tuodaan esiin, toisinaan ei. Monesti artikkeleissa vannotaan, että arviot on tehty täysin objektiivisesti, ilman että ainakaan tuotelahjat niihin mitään vaikuttavat. Minä en kyllä pysty uskomaan kyseisenlaisen riippumattomuuden olemassaoloon ollenkaan.

Ei kaupallisia linkkejä

Sen vuoksi allekirjoittanut ei ole koskaan elämässään ottanut vastaan yhtään tuotelahjaa näillä retkeilyrintamilla, joista kirjoitan. Enkä tule ottamaan, piste. Olen hankkinut ja yhäkin hankin kaikki varusteeni itse, omalla rahalla. Vaikka erilaisia mahdollisuuksia on joskus ollut ja ehdotuksia on alkanut putkahdella tämän blogin pitämisen myötä. Toimin näin, koska en usko oikeasti pystyväni täydellisesti suhteista riippumattomaan ajatteluun. En, vaikka varmaan minäkin sen kaltaisen tarinan saisin päähäni rakennettua ja suggeroitua  vielä itseni siihen uskomaan. Lukijoilleni en siltikään voisi olla uskottava.

Vaikka valokuvien todistusarvo alkaa nykyään olla huono, tätä asiaa varten laitan kuitenkin loppuun kuvan, joka todistaa minun olevan ihan oikeasti riippumaton käyttäjä ja testaaja.

Vain omia kokemuksia

Ne tiedot, mitä tässä blogissa kerrotaan varusteista tai varusteryhmistä, perustuvat ainoastaan allekirjoittaneen omiin kokemuksiin, omilla retkillä. Ne eivät silloin tietenkään edusta mitään objektiivista tietoa, kun kerran ovat yhden subjektin näkemyksiä. Mutta tämäkin asia on avoimesti tiedossa joka kerta. Mielipiteitä ei esitetä jonain absoluuttisina totuuksina. Mitä tapahtuu nykyään aivan turhan paljon joka puolella, myös varustetesteissä.

Pitkäjänteistä touhua

Useimmiten kirjoitan varusteista tai varusteryhmistä vasta, kun olen niiden kanssa tallannut ja säätänyt niin pitkään, että itselläni alkaa olla hyvä tunne niin jonkun varusteen ominaisuuksista, kuin koko kyseisestä varustekentästäkin. Eikä hyvä tunne missään tapauksessa tarkoita pelkästään hyviä fiiliksiä, vaan tuon esiin aivan kaikki relevanteiksi itse kokemani ominaisuudet, myös negatiivisiin suuntiin menevät. Vuosia ja tusinoittain retkiä sekä kokemuksia melkein aina vaaditaan, ennen kuin edes harkitsen kokemusteni jakamista. Toisinaan jopa vuosikymmeniä.

Tieteellisesti tai ei ollenkaan

Joskus tietoni perustuvat omien kokemusten lisäksi vielä itse suoritettuihin testeihin ja vertailuihin, jotka ovat sitten tehdyt insinöörin ja tiedemiehen suhtautumisella sekä moraalilla. Esimerkiksi niin, että mittauksissa käytetään samoja olosuhteita eri varusteiden välillä, olosuhteet kirjataan tarkkaan ylös ja kerrotaan artikkelissa, samoin kuin jopa käytetyt mittausmenetelmät ja -instrumentit ilmoitettuine tarkkuuksineen.

Yksi ainoa totuusko?

Noin yleisesti ottaen ihmiset pitävät yksinkertaisista totuuksista. Ja sellaistahan sitten hyvin paljon joka puolella tietenkin myös tarjotaan. Näin se on, tämä tuote on vain yksinkertaisesti tasan paras. Minun kokemukseni ja ymmärrykseni tästä maailmasta puolestaan kertovat, että aivan äärimmäisen harvoin sellaisia totuuksia on oikeasti olemassa. Ainakaan siellä, missä ihmiset ovat vähääkään asioiden kanssa tekemisissä. Aivan kuten kauneuskin, totuus on useimmiten katsojan silmässä.

Juuri näin myöskin käsiteltäessä retkeilyn varusteita, samoin kuin paikkoja, taitoja ynnä muita. Joku varuste voi olla juuri se kaikkein paras yhdelle, mutta joku toinen toiselle. Koska siihen liittyvien erilaisten ominaisuuksien preferenssit ovat erilaiset eri ihmisille, niin kuin usein ovat käyttötavatkin.

Tässä blogissa ei sen vuoksi julisteta mitään totuuksia, vaan asiat kerrotaan tämän veijarin kokemuksina.

 

Näin meilläpäin,

–Kari

 

Riippumaton ajattelija

Riippumaton riippumaton testaus meneillään. Osoittautui perin juurin katosta riippuvaiseksi.