Pieni ilvestarina lähimetsästä

Tiivistelmä: Kirje eräkaverille seitsemän vuoden takaa. Kun oli pakko kertoa jollekin lyhyestä, mutta sävähdyttävästä havainnosta iltahämärän sisällä, lähellä kotia.

Retki 18.12.2013.

 

Lähitarina seitsemän vuoden takaa

Osuinpa tähän pieneen juttuun järjestellessäni pitkästä aikaa melko massiivista ”tarinatietokantaani”. Se on lyhyt kuvaus yhdestä lyhyestä retkestä kotiovelta lähimetsiin juuri ennen joulua vuonna 2013. Kopioitu suoraan yhdelle eräkamulleni lähettämästäni sähköpostista tiedostoksi joskus silloin, kun ryhdyin kasaamaan ja järjestelemään iankaikkisten kirjoitusharrastusteni materiaaleja kohti mahdollisesti alkavaa systemaattisempaa kirjoittamista ja julkaisemista.

Väliotsikot vain lisäsin blogin formaatin mukaan, lukukokemuksen helpottamiseksi. Yhtään valokuvaa en tuolla lenkillä ottanut. Tämän artikkelin valokuvat ovat kuitenkin juuri tuolta samalta metsäalueelta. Sen varsinaisen ilvesmetsän hienoimman osan toki aukkohakkuu nielaisi vuonna 2017 :-(.

´

Aivan lähimetsissäkin on vaikka mitä

Kaikkea kivaa ja jännää näkee kun vaan kulkee tuolla, edes hiukan syrjässä ihmisten ta­val­lisimmilta reiteiltä. Ja nyt kun juuri tässä vaiheessa elämää minulla ei ole kalenteri koko ajan täynnä, olen nauttinut tilanteesta tekemällä jonkunlaisen luontoretken melkein joka päivä. Niistä vain yksi pieni tapaus tähän, toissapäivän parin tunnin keuh­ko­jen­puh­dis­tus­len­kiltä aivan lähimetsissämme:

Paluumatkalla reittini kulki sellaisen pienen alueen läpi, josta minä käytän nimeä ”ilves­met­sä”, koska olen siellä monena talvena nähnyt ja valokuvannut tuon upean kissaeläimen jälkiä lumessa. Se on alue, joka synkkine korpimetsineen, ojitettuine istutus­kuusikko­ry­teik­köi­neen ja laakson pohjalla kulkevine, pusikoiden reunustamine puroineen ei kyllä ole eri­tyi­sen kaunista ihmissilmälle. Eikä vedä pilvin pimein ihmisiä sinne kuljeskelemaan. Mutta juuri kaikista noista syistä siellä asustaa tai viettää aikaa aivan valtava määrä metsän eläi­mis­töä, minkä pääsee todistamaan aina talven lumilla. Nyt näin siellä puron pusikoissa vi­ti­valkoisen metsäjäniksen, joka suhteellisen rauhallisesti loikki tiehensä tällaisen ilmeisesti ai­ka vaarattoman oloisen rymistelijän tieltä. Hirveksi minut varmaan luokiteltiin.

`

Vain nopea havainto hämärässä

Puron toi­sel­la puolella, juuri ja juuri sisällä siel­lä korpimetsikössä, edestäni lähti karkuun joku toinen otus. Se paineli suoraan edestäni va­semmalle noin 25-30 metrin päässä. Tosi huonosti ja epä­määräisesti asioita näin hä­mä­rässä, peitteisessä metsässä, mutta tällaiset asiat aivoihini rekisteröityivät:

  • Otus oli noin keskisuuren koiran kokoinen.
  • Vaikutti pidemmältä ja matalajalkaisemmalta.
  • Vaaleata väriä näin, ehkä laikkuja tai jotain.
  • Lähti ja eteni hyvin nopeasti, ilman mitään ääntä.
  • Näytti etenevän pitkin loikin.

´

Pois sulkevaa tunnistamista

Mitään enempää en uskalla sanoa nähneeni, enkä minä mitään noistakaan havainnoista pysty tarkentamaan. Koko tapahtuma kesti jonkun 3-5 sekuntia. En mitannut. Minä olen kui­ten­kin nähnyt monenlaisia metsäneläviä tuolla luonnossa tuhansia kertoja liikkuessani. En mi­ten­kään saanut tuota näkemääni sopimaan kauriisiin, peuroihin tai hirviin. Enkä kettuun, koiraan tai kissaan, supikoirasta tai mäyrästä puhumattakaan.  Eikä karhuistakaan, tällä ker­taa :).

Joten minä saan nyt elää siinä hienossa uskossa, että pääsin näkemään Hämeen kan­sal­lis­eläimenkin ensimmäisen kerran luonnossa omin silmin!! Vaikka vaan hämyisenä vi­lauk­se­nakin. Jotenkin hieno fiilis tuosta hämärästä iltalenkistä mieleen jäi ja sinne ikuisesti paloi!

–Kari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s