Ruskavaellus Paistunturien erämaassa 8/8

Osa 8/8 – Kotimatka ja loppuherkistelyt

Tiivistelmä: Kertomus yhden vanhan Lapinkävijän ruskavaelluksesta uudelleen siellä taikamailla, pitkän tauon jälkeen. Kahden eräkaverin kanssa. Kokemukset on tallennettu sellaisella tarkkuudella ja intohimolla, joiden kautta tuon kaiken pääsee elämään uudelleen vuosienkin päästä!

Jäljellä ovat enää lyhyet kommentit kotimatkasta, saunomisesta Kuusamossa, sekä muutama tilaston murunen. Loppuherkistelyä unohtamatta 🙂.

20181027_150315

 

 

Kuusamo saunoineen ja revontulineen

Siitä lähdimme sitten ajelemaan kohti Kuusamoa. Matka oli aikamoisen pitkä, jos kohta ei enää kivinen tässä vaiheessa. Ivalossa päivällistimme Lauran Grillissä isot poropiiraat ja ostimme saunaoluet Sodankylän Ari­nasta tankkauksen yhteydessä. Myöhään illalla ajoimme ihan pimeässä Juukan leirialueelle Kuusamossa, mis­sä meitä odotti iso mökki, valmiiksi lämmitettyine puusaunoineen. Isäntä itte oli meille saunan lämmittänyt ja maksoin hänelle käteisellä pikkuisen ekstraa siinä tavatessamme.

Sauna teki niin terää, kuin se nyt voi vii­kon tundralla olleille tehdä. Ja kuin koko huikean keikan kruunuksi, revontulet loimusivat taivaalla parin­kym­menen minuutin ajan, juuri kun olimme terassilla ja ulkona!

DSC03420_no_exif

 

Kotimatka

Eipä suuresti sanottavaa enää tuosta. Herättiin ajoissa, käytiin aamupalalla Kuusamon ABC:llä ja kiidettiin sit­ten perseet puuduksissa läpi Suomen, ratinkääntäjää vuorotellen. Lähtöpaikalla Espoon Muuralassa oltiin hyvissä ajoin perjantaina iltapäivällä. Jaettiin tavarat ja Ritu tuli noutamaan minut sekä Aarnon kotiin.

20130913_092928

 

Terveydentilat, osa 6

Viimeinen vaelluspäivä meni selän kannalta paremmin kuin mikään aikai­sempi, kunnon lääkityksen kanssa. PC+VR aamulla ja juomatauolla, sekä automatkalla. Ai­noa mikä nyt enää jännittää tuon kanssa on, miten pärjäilen kotona, kun lääkitys on pakko jos­kus lopettaakin. No, lekurille pitää selän kanssa mennä heti.

Sen pituinen se. Paitsi pari asiaa, jotka haluan vielä kertoa.

 

Varusteoppeja pitkän tauon jälkeen

Vaikka minulla on aikasten hyvät varusteet, joita olen myös kaikkia joko paljon tai vieläkin enemmän käyttänyt, tuollaisella vähän pidemmällä vaelluksella tuli pitkän tauon jälkeen kuitenkin taas jokusia kokemuksia ja oppeja, joilla taivaltamista ja leirielämää saa viritettyä sujuvammaksi ja mukavammaksi. Pieniä ja käytännönläheisiä asioita kaikki. Kirjasin ne jopa ylös patikan aikana taikka tylsällä automatkalla sen jälkeen. En viitsi niitä tähän ryhtyä listaamaan, mutta to­teutan niitä pikkuhiljaa muistaessani ja varusteita käyttäessäni.

 

Koko matkan saldot

 • Kokonaismatka:                      72,4 km
 • Kokonaisaika:                          41 t 39 min
 • Keskimääräinen nopeus:      1,74 km/t            34,5 min/km
 • Nousut yhteensä:                    2015 m
 • Laskut yhteensä:                     2001 m

 

Koko retken jälki

 

Massa-analyysi

2013.09.15, Ruskaretken painot, V2, kuvaversio

 

Koko matkan ja Lapin kaunis tiivistelmä

Kun olen erävarusteitani purkanut, paikoilleen pakannut ja myös käyttänyt tässä ruskapatikkamme jälkeen, on rinkan pohjilta monta kertaa pöllähtänyt lattialle sellaisia pieniä, söpöjä lehtiä. Vaivaiskoivu, Betula nana. Ne ovat kuin pelkistetty tiivistelmä noista upeista erämaista! Ja saavat siten itseoikeutetusti päättää tämän tarinan.

20181027_150315

 

–Kari

2 thoughts on “Ruskavaellus Paistunturien erämaassa 8/8

 1. Hyvä tarina taas, kerta kaikkiaan elävä kertomus!

  Toivottavasti eräjorman selkä kestää samanlaisia seikkailuja vielä monen monta vuotta !

  Tykkää

  • Ihanaa palautetta, kiitos siitä! Näin mahdottoman hitaalla vaihteellakin, ehkä tyypilliseen meikäläisen tapaan. Selkähaasteet ovat ainakin toistaiseksi jääneet vallan historiaan, siitä kiitos johonkin muuhun suuntaan.

   Ja jos (kun) kaikenlaisia muita harmeja eteen tulee, niiden kanssahan me kaikki vaan pelaamme parhaamme mukaan. Kukin omaa strategiaansa eteenpäin toteuttaen, juuri niillä pelimerkeillä diilaillen, joita elämä on meille itse kullekin tarjonnut.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s