Retkisuunnistuksen perusteet

Tiivistelmä: Kuvaus iltapäivän mittaisesta retkisuunnistuksen peruskurssista, jonka jälkeen kartat ja kompassi ovat tuttuja, mukavia välineitä jokaiselle. Ja niistä tulee helposti suorastaan elinikäisiä ystäviä paljon luonnossa liikkuvalle.

 

DSC04313, perinnenavigointia kentällä, tiukka rajaus
Tässäpä lajin kaikki oleelliset välineet!

 

Kurssi 1.9.2019.

 

Ota kartat haltuun!

Nyt on oivallinen tilaisuus ottaa kartat haltuun, jollei niin jo sinun osaltasi ole. Tai jos suunnistusvälineiden käyttö tuntuu vähän huterolta tai peläti pelottavalta.

Kirkkonummen kansalaisopisto järjestää syyskuun ensimmäisenä päivänä iltapäivän mittaisen, mukavan kurssin ja retken, jotka saavat kartanlukuun ja kompassin käyttöön liittyvät asiat tuntumaan helpoilta. Kuten ne kaikilta perusasioiltaan tietenkin oikeasti ovatkin.

 

Dorgarn, 1089x768
Esimerkki erinomaisen suomalaisen peruskartan otteesta.

 

Kartasta tulee kaveri

Toki noiden taitojen käytännön hallintaa sitten saa harjoittaa ja opetella koko ikänsä, kun aina vaan paremmaksi ja sujuvammaksi suunnistajaksi haluaa. Mutta jo tämän leppoisan peruspaketin jälkeen pärjäät aivan mainiosti karttojen ja kompassin kanssa tuolla ulkona luonnossa liikkuessasi. Ja kun opit karttoja pikkuhiljaa enemmin lukemaan, tulet varmasti huomaamaan, miten mahtavia apuneuvoja ne ovat luonnossa liikkujille. Tarjoten aivan läjäpäin tietoa siitä ympärillä olevasta luonnosta, kuten myös tapoja löytää paikkoihin, sekä niistä kotiin.

Paljon lisää kartoista luonnonkulkijan apuna, karttojen historiasta sekä nykydigiajasta läytyy tämän blogin artikkelista Oletko kartalla?

 

DSC08180
Juurikin tällaisissa maastoissa sitten ensi sunnuntaina harjoitellaan.

 

Ilmoittautuminen

Alla on kuvaus ja lisätiedot, jotka on lähetetty kurssille 27.8. mennessä ilmoittautuneille. Kurssi on maksullinen (37 €) ja sinne ilmoittaudutaan täältä, Kirkkonummen kansalaisopiston sivujen kautta. Ainakin vielä nyt (28.8.) kurssilla näkyy olevan paikkoja vapaana.

–Kari

 

 

Retkisuunnistuksen perusteet 1.9.2019

Hei, olet ilmoittautunut otsikon mukaiselle Kirkkonummen kansalaisopiston kurssille. Tässä tulee vähän tietoa kurssista.

 

Aika ja paikka

Sunnuntaina 1.9.2019 kello 14:00. Kokoontuminen on Kirkkonummen kansalaisopiston käytössä olevassa Finnsbackan navetassa, osoitteessa Kappalaispolku 5. Se sijaitsee Finnsbackan mäen päällä, noin 250 metrin päässä koulukeskuksesta länsilounaan suuntaan.

 

Kurssin rakenne

Ensin vietämme noin tunnin siellä luokkahuoneessa tai askartelutilassa, missä minä käyn aika kompaktisti läpi suunnistamisen perusasiat. Siis kartan lukemisen, kompassin käytön, maaston lukemisen, sekä muutamat käytännön vinkit. Suunnistamiseen liittyvät asiat ovat kerta kaikkiaan yksinkertaisia ja helppoja kenen tahansa oppia ja vaikka yhdellä kerralla! Mutta niiden oikeasti hallitseminen on sitten hiukan eri juttu, vaatien paljon toistoa ja käytännön tekemistä.

Finnsbackan mäen päältä siirrymme kimppakyydeillä Meikon pumppuaseman parkkipaikalle, missä ensin asettaudutaan kolmen hengen suunnistusryhmiksi. Sitten ryhmät lähetetään sopivin väliajoin etsimään rasteja Dorgarnin ylänköalueelta, aivan villistä luonnosta.

Hienon suunnistamisen jälkeen kaikki kokoontuvat viimeiselle rastille, missä eväiden nauttimisen ohella käymme läpi, miten jokaisen ryhmän suunnistus sujui, sekä keskustelemme eteen tulleista havainnoista ja mahdollisista haasteista. Jollei metsäpalovaroitus satu olemaan päällä ensi sunnuntaina, voimme myös paistella vaikka makkaroita nuotion ääressä.

Kimppakyydeillä palaamme takaisin Kirkkonummen keskustaan, missä pyrimme olemaan noin kello 19.

 

Taidoista

Ei tarvitse olla ennakkoon mitään hajua suunnistamisesta taikka edes kartoista. Käymme nuo yksinkertaiset asiat läpi aivan perusteista lähtien ja sitten saman tien niitä ihan oikeasti harjoitellen.

Maastossa liikkumisen täytyy kuitenkin sujua, sillä suunnistaessa ei ainakaan pelkästään poluilla kuljeta, vaan aivan villeissä suomalaisissa maastoissa. Mutta kun on kyse nimenomaan retkisuunnistamisesta, niin kiirettä siinä ei tarvitse pitää!

 

Varusteista

Kartat jaetaan osallistujille alun teoriasessiossa, missä niitä ja jopa tulevaa suunnistusrataakin käydään yhdessä läpi. Kompassi olisi hyvä olla mukana. Muttei ole välttämätön, sillä yksi kompassi kolmen hengen ryhmää kohti riittää tällä kertaa.

Maastoon ja keliin sopivat vaatteet sekä jalkineet sen sijaan ovat kovastikin välttämättömät. Kuten myös mukavat retkieväät, sillä ne hetket ovat aina ja ikuisesti kaikkien luontoretkien kruunut!

 

Lisätietoa

Voi kysyä minulta. Kari Rantanen, 0400-299399, kari@lähierä.fi

 

Näkemisiin!

–Kari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s