Talven ensimaistelu lumikengillä

Tiivistelmä: Täydellisen talvisen luontoseikkailun tuntemukset ja kokemukset aivan omissa, pienissä takametsissä. Harvoin ovat olleet omat tuntemukset retken kestosta ja mitasta niin paljon pielessä kellon ja GPS:n tarjoamista totuuksista, kuin tällä kertaa!

Tapahtui 2.2.2022

Numero- ja lumimagiikkaa

Enhän tuota silloin edes huomannut, mutta sattuipa mukavasti ”kakkosvaltaiselle” päivämäärälle tuo pieni talviretkeni. Kaksikymmentä päivää tuosta eteenpäin, saa päivämäärään vielä yhden kakkosen lisää ja heti parinsadan vuoden päästä sitten herkutellaan täydellisillä kakkossarjoilla.

Aika mojovat lumipeitteet olivat eteläisen Suomenkin maastoihin pudonneet aivan tammikuun lopussa. Pusulan maatalon laajan pihapiirin lumitöissä oli tammikuun viimeisenä päivänä tullut lumen paksuuksiin oikein huolella perehdyttyä, peräti kuuden (6) tunnin ajan. Noin 30 sentiksi uskalsi tuon varsin perusteellisen aihepiiriin tutustumisen jälkeen lumipeitteen keskimääräiseksi paksuudeksi näillä main tuomita.

Reitin etsintää täydellisissä talviolosuhteissa

Kun keskiviikko sitten aukeni upean aurinkoisena, oli alkuiltapäivästä vaan pakko antaa periksi kaikenmaailman projektien hoitamisten kanssa ja lähteä ulos luontoon! Kulkuvälineiksi valitsin lumikengät, koska ajatus oli mennä hiukan tutkailemaan oman maatilan takametsiin, jotka eivät etenemisen helppouden kannalta todellakaan mitään puisto-, saati pururatatasoa edusta. Vaan ovat kaikin mahdollisin tavoin hyvin vaihtelevia maastoja, missä pitkien suksien kanssa olisi vaikeuksissa noin koko ajan.

Jo aiemmin talvella oli lähtenyt liikkeelle sellainen touhu, jonka tavoitteena on hakea polkureitti koko oman tilan ympäri. Joitain pätkiä siitä oli jo menestyksellä linjattukin, mutta jokusia jännittäviä maasto-osuuksia oli vielä ”valkoisena kartalla”. Ei siis hajuakaan, mistä siellä järkevästi edetä voisi ja joissakin tiheän metsän paikoissa oli tuskin tullut koskaan edes käytyä vielä. Aivan täydet seikkailun tunnelmat siis mielessä ja kehossa vallalla olivat!

Valtava aikadilataatio!

Tutut paikat ja reitin osat tuli ensin läpi käveltyä ja aivan koko ajan seisahdeltua ihastelemaan talvisen metsäluonnon kauneutta! Yhdenlainen reitti tuli kuin tulikin löydettyä myös niiden ”tuntemattomien ja jännittävien” alueiden läpi, käyttäen hyväksi pelkästään tiheässäkin metsässä usein esiintyviä erilaisia pieniä aukkoja ja helppokulkuisempia paikkoja.

Kerrassaan ihastuttava kokemus oli tuo paljon alle tunnin mittainen lähimetsätutkimusmatkani! Valtavasti todellisuutta pidempänä se minulle tuntui niin ajan, kuin matkankin suhteen.

–Kari

2 thoughts on “Talven ensimaistelu lumikengillä

  1. Hienoa! Lunta on etelässä melkein yhtäpaljon kuin Lapissa 🙂
    Illalla tai yöllä, kirkkaassa pakkassäässä ja kuutamossa tunnelma lumisessa metsässä on myös kokemuksenarvoinen 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s