Kumisaappaat muovista, yhä vaan!

Tiivistelmä: Kirjoittaja heräsi huomaamaan, että kauan sitten testatut ja käyttöön otetut kummalliset talvisaappaat ovat osoittautuneet vallan mainioiksi välineiksi myös niin kutsutussa ”pitkässä juoksussa”.

Kirjoitettu 15.12.2022

Vanha varustelöytö ja artikkeli

Vuonna 2016 tammikuussa minä kirjoitin ja julkaisin tässä blogissani artikkelin nimellä Kumisaappaat muovista, tämäkin vielä! Siitä on näköjään vierähtänyt jo aivan naftisti vaille kuusi vuotta. Vaikka tuo juttu on tähän mennessä jo uponnut blogini uumeniin pitkälti yli kolmensadan uudemman artikkelin alle, erinäiset lukijat ovat sen sieltä jollain ihme konsteilla kautta vuosien löytäneet. Niin, että peräti yli yhdeksän tuhatta lukijaa tai lukukertaa sille on jo kertymään päässyt. Ja hyvä varmaan niin, jos siitä on kenties ideoita tai tiedonmurusia itselleen monikin saanut.

Asia nousi muistiin metsällä ja lumitöissä

Tänään puhkuessani moniaita tunteja lumitöitä menemään maatalon pihapiirissä, minä heräsin huomaamaan tämän asian. Juuri nuo samaiset saappaat jaloissani minä siellä riemullisesti hyötyliikuntaa harrastin. Koska ne nyt vaan ovat aivan kaikkein parhaat jalkineet tuollaisiin touhuihin meikäläisen kenkä- ja saapasarsenaalissa, joka ei aivan vaatimaton ole. Ovat lämpimät, erinomaisesti jalkaan istuvat, mukavat kävellä, sekä kantavat ja pitävät lumella paremmin kuin mitkään muut.

Näiden mainioiden välineiden uudelleen esiin nostamiseen vaikutti sekin, että juuri edellisenä iltapäivänä ja iltana olin kyhjötellyt seitsemän tuntia hiirenhiljaa peurakytiksellä. Niissä kuvioissa ei edes tuommoisella kymmenen asteen pakkaskelillä ole olemassa mitään vaatetusta, joka oikein riittävän lämmin olisi. Silloin tuo noiden saappaiden uskomattomalta kuulostava lupaus lämpimyydestä vielä -70 asteen pakkasessa ei enää yhtään typerältä kuulostanutkaan. Vaan saattoi jopa hymynkareen miehen suupieliin nostaa.

Kestävyysanalyysi

Joskus silloin kun tuon artikkelin kirjoitin, minulla ei ollut vielä tietoa tuollaisten Etyleeni-vinyyli-asetaatista (EVA) valmistettujen saappaiden kestävyydestä. Nyt kuitenkin heräsin huomaamaan senkin, että aivan ehjät ja suorastaan uuden veroiset ovat ainakin nuo minun Vermont –mallin saappaani kuuden tai seitsemän vuoden käytön jälkeen! Niiden käyttötunti- tai kilometrimääristä en kyllä pysty mitään luotettavaa kirjanpitoa esittämään, mutta vähintäänkin useita satoja kilsoja minä olen niiden kanssa kaikenmaailman metsissä tähän mennessä talsinut.

Kovin mieluusti olisin nuo ottanut mukaani myös jalkineille kaikkein kovimpiin koitoksiin, eli talvivaelluksiin erilaisilla kombinaatioilla lumikenkien, metsäsuksien ja ahkion kanssa. Se ei kuitenkaan ole yhdestä syystä onnistunut. Tuollaisten saappaiden ulkokengän koko on niin valtava (pohjan pituus 37 cm), etteivät ne mahdu minun lumikenkieni tai metsäsuksieni siteisiin. Sitä en siis vieläkään tiedä, kestäisikö tuo EVA-materiaali myös tuollaista rouskutusta, joka yhdellä reippaalla reissulla kerran söi tohjoksi muuan Canada Boots –mallisten talvisaappaiden sisäkengät.

Kestävyysasiaan on parasta sisällyttää myös tämä. Tulien ääressäkin nuo minun muovisaappaani ovat erinäisiä kertoja mukanani olleet, mutta siellä aina suurta varovaisuutta noudattaen. Koska tuo EVA-materiaali kestää lämpösäteilyä hyvin huonosti!

Vallan hyvä investointi

Kaiken kaikkiaan minä siis heräsin huomaamaan, että ainakin juuri nuo meikäläisen seitsemän vuotta sitten hankkimat, ainakin silloin erikoisilta tuntuneet talvisaappaat, ovat osoittautuneet kerrassaan mainioksi ja pitkäikäiseksi investoinniksi hyvin monenlaisilla tavoilla luonnossa (ja pihapiireissä) liikkuvalle hiipparille!

Suosittelen siis sinuakin lukaisemaan tuon alkuun linkkaamani artikkelin, jollet ole sitä vielä tehnyt.

–Kari

Jätä kommentti