Mynttilän metsien viime huokaus

Tiivistelmä: Pieni iltaretki yllättävän hienoille metsä- ja kallioalueille Espoon Mynttilässä, aivan lähellä golfkenttää ja kaikkea muuta nykyhulinaa. Joka on sitten kuitenkin tuonkin luontokeitaan nielaisemassa lähitulevaisuudessa.

 

20200427_190915

 

 

Retki 27.4.2020.

 

Pikkuporukan iltaretki uusvanhalle alueelle

Meidän ikiaikain saatossa muodostuneen Eräveljeskuntamme jäsenet toteuttavat ihan vaikka millaisia retkiä ja muita luontoon liittyviä metkutuksia ympäri vuoden ja kaikenlaisilla kokoonpanoilla. Harvoin saadaan mukaan isompia ryhmiä, mutta aika usein sentään kolmisin, vielä useammin kaksin – ja tietenkin ylivoimaisesti eniten kukin yksin.

Tänä keväänä perustimme kolmen hengen kesken suorastaan viestiryhmän nimellä Fillaroivat Eräveljet. Sen ensimmäisestä retkestä juuri tällä kokoonpanolla on nyt kyse. Veli Jone ehdotti meille Espoon Mynttilän alueita, missä hän oli joskus taannoin käynyt iltasuunnistamassa ja sanoi kovasti ihastelleensa monia paikkoja siellä. Innosta kiljuen me muut sinne lähdimme, koska meillä oli itse kullakin myös erinäisiä vanhoja kokemuksia ja muistikuvia niiltä seuduilta. Minulla kaikkein vähiten ja kaikkein kauimpaa, ainakin kahden vuosikymmenen takaa joltain pitkältä maastopyöräseikkailultani.

 

20200427_173116
Saanko esitellä vanhat retkikamut Topi ja Kari. Topi vasemmalla. Kuva: M.

 

Sen, ettei tämän illan aikatauluihin oikein kunnon fillariretkeä mahtunut, ei annettu vähääkään tunnelmaa latistaa, vaan ajoimme sitten pelipaikoille autoilla tällä kertaa. Veli M toi mukanaan iltalenkille myös vanhimman poikansa, sekä minulle vieläkin tutumman eräkamun, Topi-koiran. Sen hauskempaa!

 

Karttaote retken alueesta
Peruskartta retken alueesta ja ympäristöistä. Karttaote palvelusta Retkikartta.fi.

 

Hienoja kallioita – ja surkeaa kehitystä

Jonen perässä kävelimme ensin golfkentän reunalla kulkevaa metsätietä itään ja sitten aukean kulmasta metsän sisään. Heti noustiin aika muhkean kallion päälle, käyden katsomassa sen kaakkoisreunoilla olevia vanhoja mäyrän pesäluolastoja. Kauan sitten hylätyiltä vaikuttivat ne minun silmiini. Sitten luoteen suuntaan, läpi tavattoman vaihtelevan kallioalueen. Vuorotellen yli kalliohuippujen ja niiden väleissä olevien rehevien pikku rotkelmien. Yli laajojen maisemien kantavia näköaloja ei noilta kalliolta avaudu, koskeivät ne aivan nouse riittävästi puiden latvoja korkeammalle, mutta kyllä monilta huipuilta pääsi kauaskin aina sopivista väleistä tihruilemaan. Vahvimmin niitä näkymiä tosin hallitsivat lähelle nousseen Blomin mäen puhdistamon rakennukset ja piippu.

 

20200427_175349
Poseerausta muhkeiden lohkarejyrkänteiden päällä. Kuva: M.

 

Matkan jatkuessa yhä luoteen suuntaan, alkoi monessa paikassa näkyä erilaisia maaston mittaukseen liittyviä paaluja ynnä muita sellaisia. Ja kaverini tiesivät mistä oli kyse. Siitä, että Espoo on kaavoittanut tämänkin luontohelmen pientaloasunnoille ja peräti jotain junarataakin varten. Tässä linkki yhteen asiaa käsitelleeseen Helsingin Sanomien artikkeliin.

Murheelliseksi tuo sai minun mieleni jo tähän mennessä nähtyjen tosi kauniiden maastojen vuoksi, eikä harmitus siitä ainakaan vähentymään matkamme jatkumisen myötä päässyt!

 

20200427_175557
Supervaihtelevia kalliomaastoja piisaa, ainakin hetken vielä. Kuva: M.

 

Laaja skaala yhä hienompia luontopaikkoja

Seuraavaksi oli vuorossa retken kohokohta, kahvitauko korkealla kalliolla Dämman –järven etelärannalla, ihanin, likimain täydellisen erämaisin maisemin. Pientä koppia sähkömoottoreineen ja vauhtipyörineen siellä hetken ihmettelimme, kunnes päättelimme sitä käytetyn joskus hiihtohissinä ylös järven jäältä.

 

20200427_190915
Stampforsen. Kuva: M.

 

Seuraava ihastelun kohde oli Kvarnträskistä Dämmaniin laskevan lyhyen Stampforsen –joen vehreä, lehtomainen ranta ja sitten varsin erämaisen Kvarnträsk –lammen rannat. Se saattaa jossain määrin tuollaisena vielä jonkun aikaa säilyäkin, kun näkyy olevan määritetty pikkuiseksi luonnonsuojelualueeksi.

 

20200427_191941
Yksi kulma Kvarnträsk -lammesta. Kuva: M.

 

Paha loppumaku

Meidän loppumatkamme takaisin autojen luokse kulki Myntinmäen täysin maa- tai metsäseutumaiselle haja-asutusalueelle johtavaa soratietä pitkin. Retki oli mukava ja nähty luonto suorastaan hämmästyttävän hienoa! Mutta paha maku jäi kaikesta kuitenkin päällimmäiseksi suuhun :-(.

 

Retken reitti GE satelliittikuvalla - 4,4 km ja 2 t 51 min - 1096x768
Retken reitti Google Earth satelliittikuvalla. 4,4 km ja 2 t 51 min.

 

–Kari

1 thoughts on “Mynttilän metsien viime huokaus

Jätä kommentti