Rinkkasulkeiset Meikojärven ympäri

Tiivistelmä: Puntarointeja rinkkojen painojen ja muun sellaisen äärellä, perustuen vielä tuoreen vaellusryhmän pieneen testiretkeen Kirkkonummen Meiko-järven ympäri yhtenä iltana.

 

WhatsApp Image 2019-08-05 at 23.05.23
Toisella rinkkatauolla klassisella Meikobergetin laella. Kuva. E.Tapanainen.

 

Retki 5.8.2019.

 

AK3 = Aikojen Kulkijat III. Kyseessä Kirkkonummen kansalaisopiston 2-vuotinen kurssikokonaisuus, jonka tarkoituksena on avata luonnossa olemista ja sen havainnointia hyvin laajalla skaalalla. Lisäinfoa aiemmasta jutusta Kaikkien Aikojen Kulkijat.

 

Jengi

Kurssin ydinporukka toteutti ensimmäisen pidemmän yhteisen retkensä kevätkesällä, pyöräillen Ahvenanmaan ympäri. Ja seuraavana sellaisena häämöttää edessä tulevan syyskuun ruskavaellus Pallastuntureilla. Siihen ryhmällämme on paljon kiinnostusta valmistautua monestakin syystä. Niin kannattaa tehdäkin aina ja joka tapauksessa.

Vaikkei mistään muusta syystä, niin siksi, että suunnitteleminen ja valmistautuminen on mahdottoman mukavaa touhua, virittäen mieltä hienosti kohti sitä tulevaa seikkailua! Toki oikeasti erinäistä valmistautumista tarvitaankin aina jonkin verran. Tai ainakin se on hyödyksi, jopa kaikkein kokeneimmillekin eränkävijöille.

Meitä on iso joukkue (16 ihmistä), jotka eivät ole toistaiseksi vielä tehneet kuin yhden nelipäiväisen pyöräretken yhdessä. Siinäkin on kiinnostavaa tuumailua ja askartelua, kun sovimme ”pakkipareista”, varusteista, ynnä muista.

Ja kun suurin osa joukkueen jäsenistä on lähdössä elämänsä ensimmäiselle monipäiväiselle Lapin vaellukselle täysi rinkka selässään, olemme kummallisesti päätyneet sellaiseen lähestymistapaan, että testailemme ja totuttelemme asioihin yhdessä pikkuhiljaa ennen tuota reissua.

 

DSC09019
Siinä sitä mennään, ihmiset täynnä intoa ja rinkat tavaraa.

 

Lenkki

Kuitattakoon itse retki tällä kertaa vain näin kompaktisti, että patikoimme noin 7,5 kilometrin mittaisen polun tutun Meiko-järven ympäri, viettäen pari evästaukoa hienoilla paikoilla. Säätila oli semmoinen juuri mukavan kesäinen, puolipilvistä, lämpötila noin 17 astetta ja kevyttä lounatuulta.

 

Retken reitti GE satelliittikuvalla - 7,2 km ja 2 t 44 min - 1327x872
Retken reitti Google Earth -satelliittikuvalla – 7,2 km ja 2 t 44 min.

 

Rinkkojen painot

Retkelle ehti mukaan yhteensä 11 koko 16 hengen kurssiryhmästä, eli aika hyvä saanti noin lyhyellä varoajalle kokoon kutsutulle retkelle. Melkein kaikki olivat pakanneet rinkkansa sillä tavoin täyteen, kuin juuri nyt ajattelivat viikon Lapin vaelluksella sitten tarvittavan. Useimmilla oli sentään varsinaisten retkiruokien tilalla jotain muuta suurin piirtein saman painoista tavaraa. Rinkat punnittiin kalibroidulla vaa’alla ensimmäisen evästauon yhteydessä ja seuraavassa on lista niistä kantolaitteiden painoista, jotka ihmisten muisteista jälkeenpäin irti saatiin.

  • 29,0 kg
  • 27,7 kg
  • 18,4 kg
  • 16,3 kg
  • 13,7 kg
  • 13,5 kg
  • 13,4 kg
  • 11,6 kg
  • 9,0 kg
  • 8,4 kg

Listan skaala on valtavan suuri! Sitä ihmetellessä kannattaa toki tietää taikka muistaa, että myös kantajien skaala on leveä, keveistä naishenkilöistä raskaan sarjan äijiin ja kaikki siltä väliltä. Emme tietenkään ryhtyneet läpi käymään, mitä itse kukin oli nyt reppuihinsa pakannut ja kuinka hyvin ne varusteet mahtaisivat sitten tosi Lapin erämaissa kantajiaan palvella. Semmoiseen ei olisi tuon iltaretken aikataulu ollenkaan taipunut. Mutta toivottavasti jokainen saa tuosta kävelystä – sekä näistä yleisanalyyseista – irti jotain ajatuksia oman varustemääränsä puntarointiin.

 

DSC09063
Osa porukasta saatuna potrettiin.

 

Harjoittelu jatkuu

Vielä me ainakin yhden taikka kaksi erilaista testailuretkeä teemme yhdessä ennen sitä syksyn huipennusta Lapin kultamailla ja niiden väleissä koetamme myös käydä keskusteluita varusteista. Jotta jokainen ehtii saada omat tavaransa mahdollisimman sopiviksi oikealle vaellukselle.

Tässä sitten sellainen ”perusanalyysipaketti” tuon testiretkemme mitoista, ajoista, nopeuksista ja muista sellaisista, jonka porukalle pian retkemme jälkeen toimitin.

 

DSC09025
Ensimmäisellä rinkkatauolla Meikojärven länsipäässä.

 

Retken statistiikkaa

  • Tracking by:   Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910C) + Oruxmaps.
  • Analyses by:   Google Earth Pro.

 

Kokonaisuus

  • Kokonaismatka:                                                          7,23 km.
  • Kokonaisaika:                                                           2 t 44 min.
  • Korkeuseroja:                                                               153 m.
  • Matalin paikka (parkkialue):                                      30 moh.
  • Korkein paikka (Meikoberget):                                  57 moh.

Retken segmentit

  1.   Parkkipaikka – Reiviniemi.
  2.   Reiviniemi – Meikoberget.
  3.   Meikoberget – Parkkipaikka.

Tauot

  1.   Reiviniemi:       30 min.
  2.   Meikoberget:    17 min.
  3.   Pikku-Meiko:      2 min.

 

Segmentti:                                               1.                         2.                         3.

  • Matka [km]:                                 3,0                       2,0                       2,1
  • Aika [min]:                                    47                        31                       36
  • Keskinopeus [km/t]:                   3,8                       3,9                       3,5

 

Karin tuumailuita

Alla jokusia mietteitä tuosta testiretkestämme, perustuen meikäläisen omiin kokemuksiin aika pitkältä jänteeltä erilaisten taivallusten piirissä.

Kokonaismatka oli aika kompakti. Mutta kuitenkin ainakin kolmannes oikein kunnollisesta vaelluksen päivämatkasta, hyvät ihmiset! Ja kun siihen vain alle kolme tuntia käytimme taukoineen kaikkineen, tuo on kyllä aivan rohkaisevaa tietoa.

Varsinaisia rinkkataukoja pidimme keikallamme vähän tiheämmin, kuin hyvänä perussääntönä pidetty tauko noin tunnin välein. Mutta hyvältä ne tauot vissiin tuntuivat jokaisen kulkijan mielestä? Eli kuormat selässä plus maaston ihan kohtalaiset korkeuserot varmaan vaikuttivat asiaan. Niin kuin ne aina tekevät!

Taukojen mitat olivat minun kokemusteni mukaan erinomaisen sopivat. Täysin kiireettömän tuntuisia, jokainen ehti touhuta mitä ikinä halusi. Mitä muuta voisi kukaan pysähdyksiltä toivoa? Liikkeelle lähdettiin myös tosi sujuvasti, ilman yhtään kenenkään odottamista. Parempaa ei voi olla!

Keskinopeudet olivat retkemme kaikilla segmenteillä oikein hyvät, vähän alle 4 km/t. Jos tuommoista vauhtia pitkillä retkillä oikeasti etenemme, niin Hallelujaa, meillä menee lujaa! Eli minä voisin kyllä kävellä mieluusti vähän rauhallisemminkin. Pehmeämpi ja laiskempi kulkeminen nimittäin säästää paremmin puhtia sinne päivän viimeisille, mahdollisesti raskailta tuntuville tunneille.

 

WhatsApp Image 2019-08-05 at 23.05.24 (1)
Eikä se into onneksi jäänyt matkalle! Tässä noin loppusuoralla. Kuva: A.Tapanainen.

 

Eteenpäin elävän mieli

Jonkun vähän vastaavan, mutta hiukan toisenlaisen rinkkalenkin minä koetan vielä ehtiä junailla porukalle tässä elokuun loppupuolella. Ja sitten meillä on aivan kalentereihin sovittuna yksi Meikopatikka sunnuntaina 8. syyskuuta, juuri viikkoa ennen varsinaisen ruskavaelluksemme alkua. Kyseessä on yksi Kirkkonummen kansalaisopiston kaikille avoin retki ympäri Dorgarnin upean ylänköalueen.

Minkälie 12-15 kilometrin mittaisen lenkin sinne EI maailman helpoimpiin maastoihin mahdankaan sitten virittää, mutta AK3-porukan on tarkoitus taittaa se täyspakaasit selässään!

–Kari

1 thoughts on “Rinkkasulkeiset Meikojärven ympäri

  1. […] Kevään ja syksyn välissä oli ollut useampia Kirkkonummen kansalaisopiston piirissä tapahtuneita vähän pidempiäkin luontoretkiä, missä tulevat Aikojen Kulkijat olivat voineet testailla varusteitaan. Niihin kuului myös kaksi sellaista retkeä, jotka AK3-ryhmäläiset kulkivat aivan sellaiset täyspakaasit selässään, kuin sitten oikeasti Lapin selkosillakin. Ensimmäinen niistä oli aika helppo, polkuja pitkin kulkeva Rinkkasulkeiset Meikojärven ympäri. […]

    Tykkää

Jätä kommentti